Toestellen
17 september 2014 - Ron Smeets

Hands on fotoshoot van de Panasonic Lumix CM1

Panasonic presenteerde deze week tijdens de FotoKina haar eerste camera met Android OS en smartphone functie; de Lumix CM1.

Cowboy Jöran is in Keulen en kon gistren al heel even met de nieuwe Panasonic 'spelen'. De fabrikant had naar drie prototypes meegenomen naar de beurs, maar de Lumix CM1 trok duidelijk het meeste bekijks op de stand van de Japanse fabrikant.

jöran heeft de Lumix CM1 dus even van dichtbij mogen bewonderen. Als fotograaf keek hij natuurlijk meteen naar de bediening en kwaliteit van de camera, voor zover mogelijkbij deze prototypes die nog niet helemaal stabiel werkten. Maar goed, wat hem in de korte tijd dat hij een Lumix CM1 mocht vasthouden opviel waren de 4K videokwaliteit en de zoom functie.

Panasonic meldt dat de Lumix CM1 video in 4K formaat kan opnemen. Dat klopt in theorie. In de praktijk blijkt echter dat de video's dan niet met, zoals normaal, 25 of 30 beelden per seconde (fps) opgenomen worden maar slechts 15 fps. Verder leek ook de zoom functie niet optimaal want dat gaat met de Lumix stapsgewijs en dus niet vloeiend. Helaas hadden de aanwezige toestellen geen actieve (internet) verbinding, dus dat kon nog niet geprobeerd worden, maar zoals op de foto's van het menu te zien is kun je met het toestel straks wel degelijk ook bellen.

De Lumix CM1 kan natuurlijk het beste vergeleken worden met de Galaxy Camera van Samsung. Ook dat was een camera met Android en (het eerste model althans) sim kaart. Aan de hand van de tien minuten die Jöran tot nu toe de Panasonic in zijn handen gehad heeft kan natuurlijk nog geen defintief oordeel geveld worden maar zijn voorzichtige eerste conclusie, gebaseerd op de UI van de camera en bovengenoemde 4K tekortkomingen, is dat de Lumix CM1 niet beter is dan de Galaxy Camera van Samsung. En dat was, qua camera, ook al niet bepaald een hoogvlieger. Enfin, hopelijk kunnen we de Panasonic binnenort eens wat langer en uitgebreider testen. Hieronder staan nog een aantal hands on foto's uit Keulen.

Lumix-CM1-CamMenu Lumix-CM1-Bellen Lumix-CM1-Front Lumix-CM1-Home-Staand Lumix-CM1-Zoom Lumix-CM1-Lens

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.