Nieuws
10 maart 2008 - Ron Smeets

Hands-free bellen niet veiliger in het verkeer

Hands-free bellen in het verkeer is tegenwoordig bijna overal verplicht en wie zich er niet aan houdt kan tegen een forse geldboete aanlopen.

Maar, is hands-free bellen echt wel zoveel veiliger in het verkeer? Die vraag is in de afgelopen jaren al vaker aan de orde gekomen.

Natuurlijk, het is altijd veiliger om tijdens het rijden twee handen vrij te hebben voor het besturen van je auto of motor, dus alleen daarvoor al is de keuze om hands-free te bellen altijd beter dan het hands-on alternatief.

Echter, steeds meer onderzoeken wijzen uit dat juist het bellen zelf, ook hands-free dus, ervoor zorgt dat bestuurders van voertuigen afgeleid raken.

Het meest recente onderzoek in deze werd uitgevoerd door Neuroloog Marcel Just van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

Hij liet 29 vrijwilligers in een simulator al bellend over een bochtige weg rijden terwijl ze aandachtig moesten luisteren naar, en antwoorden op, een vraag die hen gesteld werd.

Het resultaat was dat vrijwel iedereen tijdens het luisteren minder goed ging rijden met diverse bezoeken aan de verkeerde weghelft of vangrail tot gevolg.Gerelateerde links:
Handsfree bellen in de dertiger jaren
Website tegen mobiel bellen in de auto.
Handsfree bellen in verkeer niet veiliger
Hands-on handelingen in het verkeer nemen toe!
Mobiel bellen slecht voor je besluitvaardigheid
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.