Nieuws
01 juli 2019 - Luc Meijs

Handelsconflict Huawei schot in eigen voet Trump: “I like our companies selling things”

Afgelopen weekend was de G20 top in Osaka, Japan. In totaal komen hier 19 landen en de Europese Unie bij elkaar voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem. Tijdens deze top in Osaka, waar Japan de voorzitter was, ontmoette President Trump wederom met de Chinese President Xi Jinping. Hier kwam vanzelfsprekend het handelsconflict ter sprake en tijdens de nieuws conference na de G20 top sprak President Trump de volgende woorden;
 
‘’ U.S. companies can sell their equipment to Huawei. “We’re talking about equipment where there’s no great national security problem with it ”.
 

Kopen en verkopen
 
Beide handelsverkeersrichtingen zijn weer open, Amerikaanse bedrijven mogen hun apparatuur weer aan Huawei verkopen en de Chinese fabrikant mag hun eigen apparatuur ook weer verkopen aan de Amerikaanse bedrijven. Trump hield wel nog een slag om zijn arm met de toevoeging aan zijn uitspraak dat het alleen apparatuur betreft die geen groot risico zijn voor de staatsveiligheid. Het is nog relatief onduidelijk wat de president hiermee bedoelt echter lijkt het erop dat Huawei hiermee weer aan de basiscomponenten kan komen zoals chips van Qualcomm en de Google Android licentie.
 

Trump altijd even cryptisch en onsamenhangend, voegde nog het volgende toe aan zijn uitleg;
 
‘’ I did agree to allow our companies – you know, jobs, I like our companies selling things to other people. So I allowed that to happen. Very complex things. Not easy – this is not things that are easy to make.”
 
Wie het weet mag het zeggen. Naar mijn mening zegt Trump hier op zijn eigen cryptische (twitter-esque) wijze dat het Amerikaanse bedrijven te veel gaat kosten om niet meer met Huawei te handelen en daarom maar beter is dat de handel hiermee doorgaat zoals vanouds. Bedrijven als Google en Amerikaanse chipmakers zoals Intel en Xilinx kwamen de laatste tijd al in opspraak omdat ze naar verluidt bij de Amerikaanse regering lobbyden om de beperkingen op Huawei te versoepelen. In 2018 besteedde Huawei ongeveer $11 miljard aan chips gemaakt door Intel, Qualcomm en Micron.
 
Zand erover en weer terug naar normaal?
 
Het is nu nog maar de vraag of het verbod op Huawei officieel wordt opgeschort, we kennen allemaal president Trump en zijn uitspraken dus het is nog even afwachten of er daadwerkelijk een einde komt aan het handelsconflict en op welke manier. Men zegt dat Huawei in een kwestie van een paar dagen weer volledig operationeel kan zijn mits het verbod opgeheven wordt. De Chinese fabrikant had voor het verbod nog een voorraad aangelegd van cruciale componenten voor hun productie waarmee ze nog drie maanden operationeel kunnen zijn. Zelfs als het verbod nu heel snel van de baan is, heeft het toch zichtbaar effect gehad op Huawei. Het bedrijf zei dat de inkomsten in 2019 $30 miljard lager zullen uitvallen dan verwacht vanwege het verbod en dat is nog zonder rekening te houden met eventuele schade aan de merknaam.
 

Voor consumenten is dit alles (vooralsnog) goed nieuws. Smartphones en tablets van Huawei zullen nu weer toegang krijgen tot alle cruciale licenties en updates. De fabrikant beloofde reeds Android updates (van het systeem OS) en verder beveiligingspatches voor 17 devices. Dankzij de uitspraak van Trump kan deze lijst nu verder uitgebreid worden. In eerdere artikelen kun je teruglezen hoe het handelsconflict tussen de twee grootmachten is ontstaan en waar volgens ons het knelpunt in de hele discussie ligt. Tot op heden blijft Huawei de aanklachten van spionage ontkennen en is hier inderdaad nooit bewijs voor gevonden. President Trump spreekt van een overwinning binnen dit handelsconflict echter zie je duidelijk dat Amerikaanse bedrijven veel te veel te (w)innen hebben met een stabiele en werkende handelsovereenkomst tussen de VS & China / Huawei. Kort door de bocht lijkt het wederom met een sisser af te lopen, zelfs eentje zonder megaboete zoals in het verleden met ZTE.
 
Eerdere artikelen omtrent het handelsconflict; Bedrijfsstructuur Huawei, Game of Phones
 
Bronnen: Bloomberg, The Japan Times, Telecompaper