Toestellen
06 mei 2006 - Ron Smeets

Handaangedreven design GSM van Motorola

Of het aan de hoge olieprijzen ligt is natuurlijk niet bekend, maar Motorola heeft designer Andre Minoli enige tijd de opdracht gegeven om een handaangedreven GSM te ontwerpen, met de PVOT als resultaat.

Officieel is het toestel bedoeld om het gat in de draadloze communicatie markt te dichten dat in veel ontwikkelingslanden nog braak ligt, of zoals Motorola het zelf verwoord: "Bridging the digital and wireless communication gap in developing countries". Volgens mij ziet ie er echter cool genoeg uit om ook in het ontwikkelde del van deze wereld een succes te kunnen worden, al was het alleen al maar als hebbedingetje.

De PVOT werkt zoals die oude veldtelefoons; een paar keer 'opwinden' en je hebt genoeg stroom om enkele minuten te bellen. Bij de PVOT moet je de handle 25x ronddraaien om 1 minuut gesprekstijd te creeren. Het toestel is daarvoor voorzien van een oploaadbare AA batterij.

Veel luxe en facy features hoef je van een handaangedreven GSM natuurlijk niet te verwachten, maar dat heeft ook zo z'n charme. Het display is bijvoorbeeld een simpele dot matrix LCD van 125 x 25 pixels en lijkt nog het meeste op dat van een ouderwetse pieper.Gerelateerde links:
Handaangedreven lader, zaklamp en fitnessgadget
Motorola deal voor 6.000.000 cheapo GSM's
'Fietsgenerator' voor WiFi en VoIP in de rimboe
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.