Toestellen
24 februari 2016 - Ron Smeets

Haier Esteem smartphone gespot in Barcelona Chinese fabrikant betreedt binnen enkele weken ook de Benelux smartphone markt

Tijdens mijn flitsbezoek aan het MWC in Barcelona, gisteren, liep ik op de valreep ook nog even bij Haier langs. Aanvankelijk moest ik om een of andere reden denken aan Hama, de accessoire fabrikant, maar daar heeft Haier, behalve dat die merknaam ook met 'Ha' begint, niks mee te maken. Maar goed, de Chinese fabrikant onthulde in Barcelona enkele nieuwe smartphones en een smartwatch die op Android 6.0 Marshmallow draait.

Er lag echter nog een nieuw toestel dat nog niet aangekondigd is en waar de PR medewerker van fabrikant nog niet veel over mocht zeggen. Gelukkig liet hij wel toe dat ik enkele kiekjes van deze Haier maakte. Op de achterkant prijkt prominent de naam 'Esteem'. In landen waar Haier al langer smartphones verkoopt bestaat die modelreeks al maar dit is duidelijk een geheel nieuwe telg in die familie. En eentje die over enkele maanden ook hier te koop zal zijn.

Zo op het eerste gezicht heeft het toestel veel weg van zo veel andere low- en mid-range smartphones die uit China komen. De glanzende voor- en achterzijde plus de positionering van de camera en flitser maakt dat het toestel nogal wat weg heeft van de 'oude' iPhone 4 en 5. De zijkanten zijn echter wel iets ronder waardoor een vergelijking met de HTC One A9 ook voor de hand ligt. Het toestel voelde verder wel goed en redelijk 'premium' aan. Toch zou het prijskaartje zo rond de 200 euro, en misschien wel net iets daaronder, gaan liggen.

De verwachting is dat Haier deze Esteem ergens in april of mei gaat onthullen. Kort daarna zal hij ook in de Nederlandse en Belgische winkels moeten verschijnen, aldus de PR man van Haier voor de Benelux. Dat betekent dus dat Haier als smartphone merk ook de Nederlandse en Belgische markt gaat betreden. Dat gebeurt overigens nog voor de lancering van het toestel dat ik gisteren even kon vasthouden. Tegenover PortableGear meldde de fabrikant dat de eerste toestellen binnen enkele weken hier beschikbaar zullen komen.

Hieronder staan nog enkele kiekjes van de nieuwe, officieel nog niet onthulde, Haier Esteem. De gelijkenis met de eerdergenoemde bestaande smartphones van andere fabrikanten is duidelijk te zien. Op zich niet zo vreemd voor toestellen van Haier. Een jaar of negen geleden produceerde de fabrikant nog namaak Nokia's. Die tijd ligt uiteraard ver achter ons en bovendien is de definitie van 'namaak' door de ontwikkeling van de smartphone, ze hebben vrijwel allemaal een groot scherm en weinig ruimte voor een uniek design, behoorlijk vervaagd.

Ik ben echter wel benieuwd of Haier, als zoveelste fabrikant van betaalbare smartphones, hier in Nederland en België verkoopsuccessen gaat boeken. De tijd zal het leren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.