Nieuws
01 december 2009 - Ron Smeets

Hacker gijzelt jailbroken iPhones voor geld en krijgt spijt

UPDATE (10u50): Dit artikel, en de hack, is dus al twee jaar oud. Dikke fail van mijn kant! Sorry. Artikel gaat nu naar de historie ;-))

Een ongelofelijk domme hacker dacht de afgelopen dagen snel wat geld te kunnen verdienen met een 'gijzelings actie' bij jailbroken iPhones. 'PureInfinity92' gebruikte zijn kennis van SSH om de unlockte iPhones van niets vermoedende gebruikers te voorzien van een wallpaper waarop een bericht a-la een SMS'je stond dat het toestel gehacked was en ze asap naar een website moesten gaan om daar instructies te ontvangen over hoe ze hun toestel weer konden 'bevrijden'.

Echter, meneer vroeg daar wel 5 Euro voor (te betalen via zijn PayPal account). Door de vele (boze) reacties kreeg hij al snel spijt van zijn stomme acties en besloot hij de 'losgeld eis' te laten varen. Hij zegt nu nooit de bedoeling te hebben gehad om met zijn actie geld te verdienen (yeah right!) maar puur wilde aantonen, en de eigenaren van jailbroken iPhones die een SSH tool op hun toestel hebben staan te willen waarschuwen dat ze het standaard root password daarvan moeten wijzigen om niet vaker het slachtoffer te worden van dit soort hacks en 'gijzelingen'. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt, maar het neemt niet weg dat hij dat ook op een andere manier (alleen een berichtje naar de toestellen bijvoorbeeld) duidelijk had kunnen maken. Onlne postte hij de domme hacker nog onderstaand excuus:

Mededeling van PureInfinity92

Hallo iPhonegebruikers,

Bij deze wil ik jullie allen mede delen dat ik dingen heb gedaan waar ik spijt van heb. Wat velen van jullie in comments genoemd hebben is iets wat ik ook al snel inzag, ik heb dan ook mijn paypal al binnen een aantal uur weer verwijderd. (nog voor er grote aandacht voor mijn site kwam) De ene betaling die ik heb ontvangen wordt teruggestort.

De reden achter dit alles is nooit geweest dat ik geld wilde verdienen. De reden was wel dat ik datgene wat een enorm beveiligingsrisiso (bijv in de vorm van een botnetwerk of privacyschending) had kunnen worden, graag zo snel mogelijk de wereld uit wilde helpen.

Ik hoop dat jullie dit allemaal begrepen hebben, maar nog even voor de duidelijkheid:verander zo snel mogelijk het root-password van je iPhone! Zie hiervoor iPhoneclub.nl waar ik de instructies op een rijtje heb gezet om alles in oorspronkelijke staat te herstellen op, en waar je ook zeer belangrijke instructies vind over hoe je je iPhone kunt beveiligen. (overigens zou bij de meeste iPhones het programma zich binnen een dag na installatie automatisch moeten verwijderen)

Ga alsjeblieft niet op allerlei vage manieren proberen mijn adres te achterhalen, zeker niet als je het verkeerde adres noemt zoals op nujij.nl waar Oude Amersfoortseweg wordt genoemd, terwijl een simpele zoekopdracht op nummerzoeker.com bewijst dat daar niet de persoon woont die schuldig is voor dit alles. Wees daar alsjeblieft voorzichtig mee!

Mocht je nog vragen hebben mail ze dan gerust naar PureInfinity92@gmail.com

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.