Entertainment
28 april 2006 - Ron Smeets

GSM’s veroorzaken meer onnodige reddingsoperaties

Je zou bij het lezen van deze titel natuurlijk denken aan het misbruik van alarmnummers vanaf mobiele telefoons, maar niets is minder waar.

Volgens Chris Lloyd van de Ogwen Mountain Valley Rescue in Wales ligt de oorzaak van het feit 30% van de oproepen die tot de inzet van zijn reddingsdiensten lijdt overbodig is in het feit dat mensen steeds meer vertrouwen op hun mobiele telefoon en in geval van een ‘noodsituatie’ veel sneller besluiten de alarmnummers te bellen dan dat nodig is.

“Vroeger, toen we nog geen mobiele telefoons hadden, losten we veel problemen zelf op. Simpelweg omdat we geen andere keuze hadden, maar tegenwoordig belt men direct de hulpdiensten. Bovendien zorgen mobiele telefoons ervoor dat mensen zich steeds minder goed voorbereiden voor een trip in de sneeuw of bergen onder het mom van: We hebben toch een GSM?, aldus Chris Lloyd.

Van de andere kant realiseert hij zich ook dat een gemiddelde reddingsoperatie tegenwoordig heel wat korter duurt dan vroeger, juist omdat de slachtoffers vaak via hun mobiele telefoon contact hebben met de reddingsdiensten die daardoor eerder op de plek van bestemming komen en meer details kennen over hetgeen ze daar zullen aantreffen.

Kortom, elk nadeel heeft ook hier weer z’n voordeel.Gerelateerde links:
GSM's niet betrouwbaar tijdens rampen
Bloedgroep en medische gegevens in je GSM
GSM helpt kinderen brand te overleven
Telefoniste weigert hulp bij kidnapping baby
Tests met rampen SMS service gestart
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.