Nieuws
12 december 2005 - Ron Smeets

GSM's slecht voor het gezinsleven

Volgens een onderzoek dat deze maand gepubliceerd wordt in de 'Journal of Marriage and Family' leiden GSM's bij zowel mannen als vrouwen tot een hogere mate van stress wat het gezinsleven niet ten goede komt.

Het probleem ligt, niet verassend, voor een groot deel in het feit dat we sinds de komst van mobiele telefoons met z'n allen bijna 24x7 bereikbaar en ook beschikbaar (moeten) zijn, of ons in ieder geval meer daartoe verplicht voelen. Daarnaast zorgen onze mobieltjes ervoor dat de scheiding tussen het werk- en privéleven vervaagd waardoor we de problemen die we ondervinden in beide 'omgevingen' meeslepen. We worden immers steeds vaker privé ook voor ons werk gebeld en andersom.

Voor het onderzoek heeft sociologe Noelle Chelsey enkele gezinnen intensief gevolgd in de periode tussen 1998 en 1999 en 2000 tot 2001. Haar bevindingen zijn nu (pas?!) verwerkt in het rapport dat deze maand dus gepubliceerd wordt.Gerelateerde links:
Vooral vrouwen zien hun mobiel als lifestyle
GSM's drijven mannen en vrouwen uit elkaar
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.