Nieuws
21 januari 2006 - Ron Smeets

GSM's schuldig aan Japanse beursval

Het is al lang geen nieuws meer dat GSM's vaak gezien worden als een bron van ergernis en problemen, zowel op het sociale- als gezondheidsvlak.

Mobiele bellers worden al gezien als de nieuwe rokers en de (vermeende), maar dat onze mobieltjes nu ook de schuld krijgen van de (kortstondige) Japanse beursval van afgelopen week, vindt zelfs ik wat erg ver gaan.

Toch wordt er in het artikel van Business Week een, op het eerste gezicht, redelijk plausibele verklaring gegeven voor de relatie tussen mobiel speculeren en de massale verkoop van aandelen op 18 januari in Tokyo.

Het gemak waarmee iedere (selfhelp) belegger tegenwoordig via zijn mobieltje aandelen kan kopen en verkopen zorgde er afgelopen week voor dat iets wat niet tot paniek op de beursvloer had hoeven leiden, dat wel deed. Volgens enkele Japanse analisten waren het juist de handelaren die niet op de beursvloer aanwezig waren die de paniek veroorzaakten met hun overspannen (verkoop)reacties.

Klinkt geloofwaardig, maar wie wel eens op een beursvloer rondgekeken heeft moet het met mij eens zijn dat iedereen daar, ongeacht of hij of zij een mobiele telefoon in de handen heeft, een overspannen indruk maakt, toch?!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.