Entertainment
29 april 2007 - Ron Smeets

GSM's niet schuldig aan uitsterven bijenkolonies

Bijna twee weken geleden doken berichten op dat de straling van onder andere GSM's en WiFi apparaten vermoedelijk de oorzaak was van het op misterieuze wijze uitsterven van vele bijenkolonies.

De theorie was dat de straling van mobiele toestellen zou interfereren met de 'interne radar' van bijen waarmee de beestjes de weg naar huis weer vinden.

Naar aanleiding van die berichten werd door menigeen de nodige vraagtekens gezet bij de juistheid van het onderzoek en de conclusie.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de resultaten van het onderzoek een beetje, laten we zeggen, fout geinterpreteerd zijn.

Ten eerste is het onderzoek gedaan met DECT telefoons die natuurlijk geen 'GSM' frequenties gebruiken. Ten tweede roepen (enkele van) de onderzoekers zelf dat de electromagnetische straling niet de oorzaak kan zijn van het uitsterven van de bijenkolonies.

Tijdens het onderzoek is namelijk gebleken dat bijen in gebieden waar ze blootgesteld werden aan de straling van DECT telefoons welliswaar 10 minuten (45 i.p.v. 35) langer nodig hadden om de weg naar huis terug te vinden nadat ze op 800 meter van de 'korf' uitgezet waren, maar dat verschilak n nooit de massale sterfte veroorzaken.Gerelateerde links:
Apart natuur verschijnsel!
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
WiFi straling slecht voor de gezondheid?!
UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid
T-Mobile stopt rapport over schadelijke straling in doofpot
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Deens onderzoek: GSM straling niet kankerverwekkend
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.