Nieuws
28 november 2006 - Ron Smeets

GSM's met 100Mbit verbinding

In Europa en de VS wordt nog volop gewerkt aan de ontwikkeling en uitrol van 3G netwerken met HSDPA technologie zodat mobiele datasnelheden van 1.8 tot 3.6Mbit gehaald kunnen worden.

In Japan zijn ze al weer een stapje, of wat, verder. NTT DoCoMo en NEC hebben de handen ineen geslagen om zogenamde 'Super 3G' toestellen te ontwikkelen waarmee mobiele datasnelheden van 100Mbit, downstream, en 50Mbit upstream tot de mogelijkheden behoren. Het is de bedoeling dat die toestellen, in Japan, vanaf 2010 in de winkels zullen liggen.

Verder gaat NTT DoCoMo natuurlijk ook gewoon door met de ontwikkeling van de zogenaamde 4G netwerken. Tests, eerder dit jaar, spraken al over downloadsnelheden van 2.5 Gigabit/s.

Dat klinkt allemaal heel leuk en technisch zal het ook allemaal wel werken. Ik voorzie alleen een probleem in de uitrol fase want dan zijn we met z'n allen toch weer afhankelijk van de investeringsdrang, voor zover die er dan dus is, van de Telco's die hun netwerken hiervoor geschikt moeten maken. Kijk maar naar de moeizame voortgang van de beschikbaarheid van UMTS netwerken, met of zonder HSDPA.Gerelateerde links:
Spijkenisse houdt UMTS antennes KPN tegen
LG Telecom dreigt UMTS licentie te verliezen
Telco's richten 4G denktank op
4G snelheidstests van NTT DoCoMo, The Next Generation
UMTS Turbo GSM's van Samsung op CES
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
NTT DoCoMo test 4G netwerken
Ook Vodafone kiest voor UMTS Turbo
Goedkope UMTS variant van Telfort
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.