Entertainment
15 juli 2006 - Ron Smeets

GSM wel succesvol als MP3 speler, niet als Camera

Onderzoekers en analysten van IMS Research concluderen aan de hand van de ontwikkelingen op de mobiele toestel en -consumentenmarkt dat mobieltjes uiteindelijk wel succesvol zullen zijn als MP3 spelers, maar geen vaste voet aan de grond zullen krijgen in de digitale camera wereld.

Een van de belangrijkste redenen hiervoor is eigenlijk heel logisch. De kwaliteit van mobiele digitale muziek (MP3, AAC en andere bekende formaten) is redelijk uitgefaseerd en er is ook geen verschil meer tussen hetgeen een mobieltje kwalitatief kan en wat met een 'stand-alone' MP3 speler mogelijk is.

Dat verschil is nog wel aanwezig bij vrijwel alle camphones als we die kwalitatief vergelijken met de gemiddelde digitiale camera die de consument nu aanschaft. Als digitale camera, behalve voor gelegenheidskiekjes, voldoen de meeste camphones gewoonweg nog niet.

Of dat verschil uiteindelijk zal worden ingelopen is nog maar de vraag. Natuurlijk zijn de eerste 5, 8 en 10 megapixel camphones met 3x of meer optische zoom al aan de wereld getoond, maar die zijn, op enkele uitzondering na, voorlopig nog niet in grote getalen verkrijgbaar, laat staan voor betaalbare prijzen.Gerelateerde links:
Tips voor betere camphone foto's
Op vakantie? Neem je camphone mee!
6MP Camphone van 9mm
Camphone a la Polaroid
8MP camphone van Samsung
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.