Nieuws
22 mei 2006 - Ron Smeets

GSM steeds gevaarlijker voor rebellen en terroristen

Authoriteiten in Kashmir en Sri Lanka maken steeds vaker gebruik van GSM tracking om opstandelingen en terroristen te pakken.

Een perfect voorbeeld is een bomaanslag die onlangs in Kashmir enkele Indiase soldaten verwondde. Een van de leiders van de lokale Islamitische rebellen belde kort daarna naar diverse kranten in de regio om de aanslag op te eisen. Enkele uren later werd hij in zijn huis gearresteerd omdat de Indiase inlichtingendiensten door het volgan van het signaal van zijn GSM zijn schuilplaats gevonden hadden.

In Sri Lanka zijn ook al diverse rebellen en terroristen via deze methode opgepakt of geelimineerd. De Tamil Tijgers adviseren hun 'leden' nu zelfs al om gebruik te maken van satelliet telefoons in plaats van GSM's om de pakkans te verkleinen.

De huidige ontwikkelingen staan in schril contrast met de situatie zoals die tot voor enkele maanden door veel overheden geschetst werd. Mobiele telefoons werden toch vooral gezien als een moderne tool voor opstandelingen en rebellen om ongestoord en in alle anonimitelt hun activiteiten zoals aanslagen te kunnen beramen en zelfs uit te voeren.

Natuurlijk is dat nog steeds mogelijk, maar diezelfde authoriteiten gebruiken de mobiele telefoon nu dus ook steeds vaker als wapen tegen de terroristen en andere opstandelingen.

De volgende stap in deze nimmer aflatende strijd is nu dat rebellen en terroristen zoals de Tamil Tijgers in Sri Lanka de mobiele telefoon vervangen door satelliet telefoons. Die zijn, vooralsnog, moeilijker te traceren admot ze geen gebruik maken van zendmasten.Gerelateerde links:
SMS kliklijn voor terroristen
Ook Franse relschoppers plannen via GSM
Aanslagen Bali getriggerd door GSM's
Moderne GSM's goede terroristen-tool
Rebellenleider dood door GSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.