Nieuws
07 december 2005 - Ron Smeets

GSM 's voor minder dan €20 in 2007

De markt voor goedkope GSM's is dit jaar flink aangetrokken, mede dankzij de mobiele groei in landen waar de lonen op een (veel) lager niveau liggen dan hier in het rijke Westen.

Momenteel liggen de prijzen van de goedkoopste toestellen nog rond de 50 dollar (45 Euro), maar volgens chip-makers als Infineon kunnen die prijzen in 2007 onder de 20 Euro liggen.

Het geheim voor de goedkope toestellen ligt in het aantal componenten dat nu nog nodig is voor het produceren van een toestel (ongeveer 150), vergeleken bij het aantal dat over een jaar nog benodigd is, 50. Daardoor zakt de productieprijs van ca. 35 dollar nu, naar minder dan 15 dollar in 2007.

Chip producenten zeggen dat het eigenlijk nog goedkoper kan, misschien zelfs onder de 10 dollar, maar dat de grote merk-fabrikanten het niet aandurven om 'B-kwaliteit' componenten in hun toestellen te verwerken.Gerelateerde links:
Philips (te laat?) met $20 GSM naar China
Goedkope toestellen en gratis diensten
Motorola deal voor 6.000.000 cheapo GSM's
Geen baan? Goedkoop mobiel bellen!
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.