Nieuws
22 augustus 2005 - Ron Smeets

GSM Masten in Nationale Parken

De alsmaar groeiende honger van Telco's en consumenten naar betere mobiele netwerken zorgt in de USA voor steeds feller wordende discussies over de lokatie's van zendmasten.

In elf jaar tijd is het aantal masten daar vertienvoudigd, van 18.000 in 1994 naar 175.000 nu. Dit komt voor een deel ook omdat netwerken steeds hogere eisen stellen aan de dichtheid van het aantal masten.

Zo staan er inmiddels GSM masten op plaatsen waar je ze niet zou verwachten, zoals in YellowStone, op begraafplaatsen en bovenop kerken. Een trend die overigens in Europa ook al ingezet heeft.

Logisch gevolg is dat er behalve de reeds bestaande bezorgdheid van mensen in de buurt van GSM masten over de eventuele gezondheidsrisico's er nu ook ethische bezwaren rijzen tegen de plaatsing van masten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.