Entertainment
05 mei 2006 - Ron Smeets

GSM masten als weerstation

Volgens de Israelische electrotechneut Hagit Messer-Yaron kunnen mobiele zendmasten relatief eenvoudig ingezet worden als 'weerstations' voor het meten van de hoeveelheid neerslag die in omgeving van de mast valt.

Nee, daarvoor hoeft de zendmast niet voorzien te worden van een regenmeter of andere metereologische apparatuur, maar volgens Hagit kan de hoeveelheid regen die valt worden berekend uit de interferentie die de druppels veroorzaken bij het 'passeren' van de mast.

Hagit en zijn team hebben hun theorie inmiddels getest en gebleken is dat de gegevens die de mast 'produceert' preciezer was dan die van traditionele regenmeters. Bovendien kan aan de hand van de frequentie van de interferentie zelfs bepaald worden of de gevallen neerslag regen, sneeuw of hagel was.

Een van de voordelen van het gebruik van zendmasten als weerstation is natuurlijk dat op die manier ook weerdata beschikbaar komt van plekken waar geen weerstation staat, maar die wel worden 'gecovered' door GSM masten.Gerelateerde links:
Portable GSM mast
Geen Kabel of DSL, dan maar een WiFi mast!
Mini windmolen als telefoonlader
Fake kerktoren als GSM mast
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.