Entertainment
13 oktober 2007 - Ron Smeets

GSM mast op de Mount Everest

Tja, en dan maken wij ons hier druk over de ontsiering van het landschap door de vele GSM masten en andere bouwwerken die we zonodig overal willen neerplanten.

In China heeft Huawei de opdracht gewonnen om een GSM mast op de Mount Everest te plaatsen. Niet op 8848 meter (de top), maar op een hoogte van zo'n 6500 meter. De mast zal door zonne-energie gevoed worden en ervoor zorgen dat mobiele bergbeklimmers straks ook tijdens hun expeditie naar de top bereikbaar blijven.

Mmmh, er komen nu toch een aantal vragen in mij op. Ten eerste, het was een tijdje geleden toch al eens iemand gelukt om van de top van de Mount Everest te bellen? OK, misschien op de top met vrij zicht naar beneden, maar niet onderweg.

Ten tweede, wil je wel gebeld worden als je ergens met drie vingers aan een ijzige rots bengelt ;-).

En ten derde ben ik benieuwd of Huawei monteurs vindt die én capabel genoeg zijn voor de job, én geen hoogtevrees of -ziekte hebben.Gerelateerde links:
MOTO Z8 op grote hoogte
Mobiel bellen vanaf de top van de Mount Everest
Fake kerktoren als GSM mast
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.