Nieuws
18 februari 2006 - Ron Smeets

GSM-loze gebieden verdwijnen snel

Gisteren terug gekomen uit Barcelona en na twee dagen in de auto had ik wel even wat rust nodig, vandaar de wat magere blog-oogst op vrijdag. Enfin, back to business vandaag dus.

Om te beginnen met een interessant artikel van Reuters over de 'laatste' GSM-vrije gebieden die deze wereld nog kent en hoe snel die de komende jaren zullen verdwijnen dankzij nieuwe technologieen zoals de 'Network in a Box' van het Israelische Alvarion. Deze 'doos', ofwel een draagbare versie van een compleet GSM netwerk ondersteund zowel de 850, 900, 1800 en 1900Mhz toestellen en heeft de afmeting van een kleine TV die welliswaar 57 kilo weegt. Eenmaal geinstalleerd kunnen enkele honderden bellers in een straal van zo'n 20 kilometer om de 'box' via het netwerk bellen en gebeld worden.

Een andere vorm van een draagbaar mobiel netwerk komt van het Ierse Altobridge. Hun GSM box maakt gebruik van satellietcommunicatie om

idereen die dat wil (en kan betalen) van mobiele bereikbaarheid in afgelegen gebieden te voorzien.

De GSM-box van Altobridge wordt momenteel al gebruikt door Australische wetenschappers op Antarctica voor de communicatie met het thuisfront.

Als laatste schrijft Reuters nog over de voortdurende ontwikkeling om mobiel bellen (met je eigen GSM) in vliegtuigen mogelijk te maken. Boeing werkt momenteel, via dochteronderneming Connexion aan de installatie van in-plane WiFi netwerken voor zowel internettoegang als mobiele beldiensten. Natuurlijk kan en wil de Europese concurrent Airbus niet achterblijven, getuige de deelname aan samenwerkingsverband die werkt aan de ontwikkeling van in-board GSM netwerken in vliegtuigen.

Kortom, zo luidt ook de conclusie van Reuters, binnenkort wordt het steeds moeilijker om de mobiele hectiek te ontsnappen door GSM-loze gebieden of plekken op te zoeken. . .

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.