Nieuws
07 september 2007 - Ron Smeets

GSM is vandaag 20 jaar geworden

Op 7 September 1987 tekenden 15 Telco's een overeenkomst om gezamenlijk netwerken te gaan bouwen gebaseerd op het Global System for Mobile (GSM)Communications.

Daarmee is de GSM vandaag dus officieel 20 jaar geworden. Na de oprichting duurde het 12 jaar voordat de miljardste GSM gebruiker begroet mocht worden. De twee-miljardste 'GSM klant' volgde daarna echter na krap 30 maanden al. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 2.5 miljard mobiele bellers die gebruik maken van de GSM standaard.

Het eerste land waar een commercieel GSM netwerk geëxloiteerd werd was, hoe kan het eigenlijk ook anders, Finland waar Radijinja in 1991 de eerste GSM abonnees aansloot.

Op naar de volgende 20 jaar. . .Gerelateerde links:
Nokia verkoopt miljard mobieltjes
Dit jaar de helft van de wereldbevolking ‘mobiel’
Grens van 2.5 miljard mobieltjes gepasseerd
4 miljard telefoonlijnen actief
18 nieuwe GSM klanten per seconde
GSM industrie wordt 53e economie ter wereld
In 2010 kan 90% mobiel bellen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.