Nieuws
01 mei 2006 - Ron Smeets

GSM gebruik onder de armsten der aarde

Landen als India en China behoren al maanden tot de snelst groeiende mobiele markten, maar behalve dat er miljoenen mobiele abonnees per maand bijkomen zijn dat ook de gebieden waar relatief veel armen wonen.

De vraag is dus of, en zo ja, hoe dat deel van de wereldbevolking omgaat met het fenomeen mobiel bellen. Een onderzoek, gehouden onder ca 3200 Indiers en Sri Lankezen die per maand moeten rondkomen met minder dan 100 dollar, had als doel die vraag te beantwoorden.

Het meest opvallende resultaat uit dat onderzoek is het feit dat ruim 31% van de abonnees met een vaste telefoonlijn en 7% die een mobiel abonnement hebben hun telefoon 'uitlenen' aan hun arme familieleden en vrienden zodat ze met elkaar in contact kunnen blijven.

Verder blijkt dat van de ondervraagden nog geen 10% bewust gebruik maakt van de goedkope daluur tarieven en dat 'slechts' eenderde van hen een tweedehands mobieltje heeft. Opvallend als je weet dat deze mobiele bellers dus moeten rondkomen van minder van 3 euro per dag.Gerelateerde links:
Monnik in de ringtone business
Ruim 3mljn mobiele wanbetalers in Zuid Korea
Telefoongebruik in India stijgt gestaag
2.5 Miljoen nieuwe mobiele abonnees per maand
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.