Nieuws
29 december 2009 - Ron Smeets

GSM encryptie code gekraakt en openbaar gemaakt

Enkele hackers zijn er, naar eigen zeggen, samen met een Duitse expert op het gebied van beveiligingen en coderingen in geslaagd de encryptie code van GSM's te kraken. De meeste GSM systemen worden al twee decennia beveiligd met hetzelfde (verouderde?) 64 bit A5/1 algoritme die in 1988 ontworpen werd.

De gekraakte code en de handleiding daarvoor zijn 'openbaar' gemaakt als een torrent download, aldus karsten Kohl, de leider van de hackersbende die de boel gekraakt hebben.

Denk nou niet dat ineens iedereen jullie mobiele telefoons kan gaan afluisteren. OK, het wordt met behulp van de publicatie van deze hack misschien voor sommigen wel iets makkelijker om te doen, maar het document waarin e.e.a. beschreven wordt is maar liefst 2 TeraByte groot.

De GSM Association (GSMA) zegt bovendien dat men de encryptie van de huidige code makkelijk kan aanpassen zodat de hackers handleiding van Nohl's team weer onbruikbaar wordt. Uhhm, ze moeten er dan wel bij zeggen dat het kraken van een gemodificeerde gekraakte code niet betekent dat de beveiliging dan weer de 100% benadert. Misschien is dit het tijdstip voor de GSMA om operators en Telco's iets meer te gaan pushen de 128 bit A5/3 encryptie code te gaan gebruiken die al sinds 2007 'klaar staat'.

Bron: New York Times

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.