Nieuws
02 april 2006 - Ron Smeets

'GSM' de standaard voor 81% van alle mobiele bellers

Voor wie nog twijfelde: GSM is DE wereldwijde standaard voor mobiele telefonie, zoveel is nu toch wel zeker.

Inmiddels maken namelijk 81% van alle mobiele bellers, ofwel ruim 1.8 miljard, gebruik van de GSM, of daaraan gerelateerde, standaard (GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA). De 'concurrent' CDMA wordt door zo'n 290 miljoen mobiele bellers gebruikt, zo meldt 3G Americas.

Alleen in 2005 al kwamen er wereldwijd ruim 400 miljoen 'GSM' gebruikers bij en ook de uitrol van UMTS en HSDPA verloopt voorspoedig. UMTS is inmiddels al in 47 landen en bij 103 operators beschikbaar en 23 andere landen met 93 operators hebben aangekondigd op korte termijn ook UMTS te gaan aanbieden.

HSDPA wordt momenteel al door 10 verschillende operators in diverse landen aangeboden en maar liefst 71 andere operators hebben al aangekondigd dat ook zij van plan zijn om HSDPA in de (nabije) toekomst op hun netwerken te gaan uitrollen.Gerelateerde links:
Halve wereld heeft een mobieltje in 2009
Nokia verkoopt miljard mobieltjes
1,5 miljard GSM's gepasseerd
GSM gebruikers nog in de minderheid
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.