Nieuws
26 maart 2006 - Ron Smeets

GSM als 'smoking gun' bij moordzaak

In de VS wordt met grote mediabelangstelling het onderzoek naar de dood van een student van een forensisch opleidingsinstituut (waar 'CSI' agenten opgeleid worden).

Een van de belangrijkste bewijzen tegen de hoofdverdachte, Darryl Littlejohn, is het feit dat met zijn GSM een telefoongesprek is gevoerd vanaf de afgelegen plek waar het slachtoffer gevonden is.

Naar aanleiding van die bevindingen is justitie nu bezig om de 'gangen' van de verdachte aan de hand van de lokatiegegevens van zijn GSM sinds het moment dat het slachtoffer, de 24-jarige Imette St.Gullen, voor het laatst in levende lijve gezien is. Het lichaam van de studente werd dus gevonden op de plek waar Littlejohn kort daarvoor met zijn GSM gebeld heeft.

De 24-jarige St.Gullen bleek te zijn gekneveld, verkracht en vermoord voordat haar lichaam uiteindelijk op de afgelegen vindplaats ontdekt werd.

Tot nu toe heeft nog geen enkele rechter in de VS bewijsmateriaal toegelaten dat verkregen werd door het volgen van een slachtoffer aan de hand van de 'bewegingen' van diens mobieltje. Deze zaak lijkt echter wezenlijk anders omdat het hier niet gaat om het volgen van een verdachte in de aanloop van strafbare feiten, maar toch met name met het linken van een mogelijke dader aan de plek van de misdaad. Bovendien heeft justitie ook nog wat DNA materiaal van de hoofdverdachte gevonden op het lichaam van het slachtoffer.Gerelateerde links:
Een op drie Poolse scheidingen met SMS bewijs
Brutale agenten geschorst na camphone bewijs
Verkrachter tegen de lamp na excuses per SMS
Tienermeiden bekennen moord op moeder per SMS
Rechter verbiedt mobiele opsporing personen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.