Nieuws
28 augustus 2005 - Ron Smeets

GSM als mobiele bank

In Zuid-Afrika kunnen mobiele bellers hun GSM 'upgraden' tot mobiele bank, compleet met rekeningnummer en de mogelijkheid om te geld te ontvangen en over te boeken.

Mobiele provicer MTN en de Standard Bank hebben de dienst op touw gezet zodat Afrikanen die ver weg van een stad wonen of anderszins geen toegang hebben tot een bank, toch op een goedkope manier hun bankzaken kunnen regelen.

Velen van hen hebben door armoede of de grote afstanden tot de steden helemaal nog geen bankrekening, terwijl het aantal mobiele bellers in die gebieden wel enorm toegenomen is.

De mobiele bankdienst werkt net als iedere andere bankrekening, met de GSM als 'bankpas'. Het is mogelijk om je GSM te gebruiken om geld over te boeken, te ontvangen en zelfs te betalen bij winkels.

Het enige dat de meeste plattelands Zuid-Afrikanen nu nog moeten regelen is geld, want daaraan ontbreekt het nog bij de meesten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.