Nieuws
14 december 2012 - Ron Smeets

Grote 'drie' en Tele2 betalen 3.8 mljrd voor 4G frequenties

Vandaag is bekend geworden dat behelve de drie grote providers (KPN , Vodafone en T-Mobile) ook Tele2 een aantal 4G frequenties heeft weten te bemachtigen. UPC en Ziggo, die ook genoemd werden als partijen die een 4G frequentie wilden bemachtigen, zijn daar dus niet in geslaagd.

De concurrenten hebben forser in de buidel getast dan de overheid verwacht had. In totaal heeft de 4G frequentieveiling de schatkist 3.8 miljard Euro opgeleverd. Gerekend was op zo'n 500 miljoen. Dat is nogal een verschil.

Minister Kamp van Economische zaken verklaarde tegenover de NOS blij te zijn met deze forse meevaller voor de schatkist. De 3.8 miljard zal worden afgeschreven op het begrotingstekort van volgend jaar, aldus de minister. De verdeling van de vergunningen per provider, plus het bedrag dat ze daarvoor betaald hebben:

Toch is het opvallend dat de providers weer zo diep in de buidel tasten voor de 4G frequenties. In 2000 betaalden de toenmalige Telco's ook al zo'n 2.7 miljard Euro (toen nog 5.9 miljard Gulden) voor de 3G frequenties. Enkele jaren later bleek dat de exploitatie daarvan niet echt op gang kwam (de verdiensten dus) en moesten de providers forse afschrijvingen slikken. 

Ok, de markt is nu ietwat (ahum) veranderd. Mobiel datagebruik is anno 2012 vrijwel compleet ingeburgerd en klanten zijn dus bereid om te betalen voor snelle mobiele dataverbindingen. Bij de introductue van 3G stond dat allemaal nog in de kinderschoenen. Nu maar hopen dat de eerste 4G/LTE netwerken snel 'online' gaan (met een ruimer bereik dan de paar pilot projecten waar we het nu nog mee moeten doen ;-))

Bron: Agentschap Telecom

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.