Nieuws
23 juni 2006 - Gerben Mak

Grootste mobiele operators samen tegen 4G veiling

Zes grote Europese mobiele operators hebben zich verenigd om gezamenlijk te lobbyen tegen veilingen van de komende 4G licenties. De veiling van de 3G licenties destijds heeft alle operators door Europa heen zo'n 184 miljard dollar gekost. Mede door de hoge investeringen zien de UMTS operators zich nu genoodzaakt om hogere tarieven aan de consument door te rekenen, hetgeen een snelle adoptie weer in de weg staat.

De groep operators bestaat uit Vodafone, T-Mobile, Orange, KPN, NTT DoCoMo en China Mobile. Die laatste is verrassend, want heeft feitelijk nog geen footprint in Europa. De partijen treden op onder de naam "Next Generation Mobile Network Forum".

Het lobbywerk zal zich voornamelijk richten op overheden, regulators en de mobiele industrie zelf, met als doel om een herhaling van de exorbitante prijsopdrijving rondom 3G te voorkomen. Het Forum hoopt dat overheden het hen zal toestaan binnen het bestaande spectrum 4G netwerken te gaan bouwen.

Meerdere bedrijven werken nu al samen aan hun nieuwe breedband diensten. T-Mobile verwacht dat 4G mobiel breedband uiteindelijk niet meer zal onderdoen voor de tot nu toe superieure capaciteit van vaste netwerken. Er zouden snelheden tot 20Mbps mogelijk zijn.Gerelateerde links:
Eerste tests met 100Mbit mobiel netwerk
4G snelheidstests van NTT DoCoMo, The Next Generation
NTT DoCoMo test 4G netwerken
Over de auteur: Gerben Mak