Nieuws
18 januari 2016 - Ron Smeets

Grondstoffen voor smartphone accu's worden gewonnen met kinderarbeid Fabrikanten controleren herkomst kobalt onvoldoende volgens Amnesty International

Amnesty International zegt in een rapport dat diverse gadget fabrikanten, waaronder ook smartphone merken als Samsung en Apple, niet genoeg doen om zich ervan te overtuigen dat de herkomst van grondstoffen voor accu's niet gewonnen worden met behulp van kinderarbeid. Amnesty deed de afgelopen jaren onderzoek in diverse kobaltmijnen en constateerde dat daar kinderen, die soms pas zeven jaar zijn, werkzaam zijn. Kobalt is een van de grondstoffen voor (smartphone) accu's.

Het bedrijf dat door het Amnesty rapport in verband gebracht wordt met kinderarbeid is Huayou, een van de grotere raffinaderijen en leveranciers. Zij zouden veel kobalt halen uit mijnen in Congo waar jonge kinderen werken die voor 1 a 2 dollar per dag de kobalt uit de grond halen. Daarvoor moeten ze soms zelfs 24 uur aan een stuk werken. De accu's die vervolgens met die grondstoffen geproduceerd worden zouden volgens Amnesty dus ook in smartphones (en andere producten) van Samsung, LG, Apple, Microsoft en andere merken kunnen zitten.

Het is dus zeker niet zo dat de smartphone fabrikanten direct betrokken zijn bij kinderarbeid. In het verleden werden Apple en sommige andere fabrikanten (meerdere keren) beticht van het feit dat er jonge kinderen werkzaam zouden zijn in fabrieken waar smartphones en gadgets in elkaar gezet worden. De huidige beschuldigingen richten zich vooral op het gebrek aan controle op de herkomst van grondstoffen door de diverse fabrikanten.

Uiteraard heeft Amnesty de betreffende fabrikanten ook om opheldering gevraagd. Microsoft erkent dat het bedrijf accu's heeft afgenomen waarin grondstoffen zaten die van Huayou afkomstig waren. Die accu's waren echter niet bedoeld voor consumenten producten maar alleen voor test- en ontwikkel doeleinden. Microsoft zegt echter ook dat met niet met 100% zekerheid kan garanderen dat er geen accu's met het betreffende kobalt in haar producten in omloop zijn. Huawei weet niet of het gewraakte kobelt in bestaande accu's en producten van de fabrikant aanwezig is maar ontkent banden te hebben met Huayou. LG laat weten dat men de zaak nog onderzoekt en passende maatregelen neemt. Samsung zegt dat zij geen banden hebben en ook geen zaken doen met Huayou maar ook de Koreaanse fabrikant kan niet zeggen of er al dan niet Samsung producten zijn waarin accu's met het betreffende kobalt zitten.

Kortom, de meeste fabrikanten ontkennen direct zaken te doen met Huayou maar ze durven de handen niet in het vuur te steken voor de diverse toeleveranciers. En dat is nou precies wat Amnesty met haar rapport (pdf link) duidelijk wil maken. De controle ontbreekt! Een deel van het probleem heeft volgens de onderzoekers van Amnesty te maken met het feit dat kobalt niet onder de zogenaamde 'conflict materials' regulering valt waar grondstoffen als goud, tin en wolfraam wel toe behoren. Daardoor is de kobalt markt nog 'vogelvrij', aldus Amnesty.

Bron: Amnesty
Foto's: Amnesty "This is what we die for" rapport

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.