Nieuws
19 februari 2011 - Chris Bannink

Groei tablets breekt records

Morgan Stanley Research bracht deze week een groot rapport uit over de marktontwikkelingen voor tablets. De belangrijkste boodschap is dat de tablet markt veel groter is en veel sneller zal groeien dan iedereen nu denkt.

In het meest optimistische scenario, denkt Morgan Stanley dat hardware makers ruim 100 million tablets in 2012 zullen verschepen, waar ze er 16 millioen deden in 2010. Goed nieuws voor bijvoorbeeld Apple die met zijn iPad (nog) dominant is in deze markt.

Uit de grafiek hierboven zien we duidelijk dat de tablet markt naar verwachting alle groei records zal gaan breken als het mobiele device dat als snelste zal worden geadopteerd. Zelfs in het minste scenario van Morgan Stanley (bear case) breken ze nog records.

De oorzaken (of het gevolg?) van de groei van mobiele devices liggen voornamelijk in het mindere gebruik van de thuis pc. Na jaren van groei is de laatste 2 jaar een daling van maar liefst 20% ingezet voor het gebruik van de desktop pc. Zie grafiek hierboven.

Ook zien we in de hardware verkoop cijfers van de laatste tien jaar, dat de desktop-aankopen ongeveer gelijk zijn gebleven, terwijl de notebook en smartphones erg zijn gegroeid. Vorig jaar kwamen daar voor het eerst de tablets als categorie bij. Naar vewachting gaan die dus sneller groeien dan de smartphones van de afgelopen jaren.

De netbooks kregen net wat voet aan de grond, komt de ipad introductie en verdampen de netbook marktaandelen. Het lijkt dat de tablets de netbooks zullen gaan verdrijven als categorie.

Belangrijk gegeven voor de verwachtte groei is dat ruim de helft van de grote bedrijven verwacht voor haar werknemers een tablet te zullen aanschaffen.

Dit jaar zullen er in Europa 20 miljoen tablets worden weggezet. De jaren daarna blijft de markt groeien, maar minder hard. 

Als laatste een grafiek die laat zien hoe we de afgelopen jaren computing technologie hebben gebruikt. Morgan Stanley verwacht voor de komende 10 jaar dat we naar ruim 10 miljard devices gaan op deze planeet, allemaal verbonden via mobiel internet.  

Kijk hier voor meer grafieken uit dit onderzoek. Totaal 23 stuks. Tevens bron van dit verhaal.
Over de auteur: Chris Bannink