Entertainment
13 december 2011 - Ron Smeets

Gratis Windows Phone's voor met malware besmette Androids

Een bijzondere actie van Microsoft. Via Twitter maakte Ben Rudolph namelijk bekend dat 'slachtoffers' van door virussen of malware besmette Android toestellen hun verhaal met Microsoft kunnen delen om zo kans te maken op een gratis Windows Phone smartphone ter vervanging.

In zijn tweet doelt Rudolph op de steeds talrijker wordende klachten over Android Apps die achteraf malware blijken te bevatten. Onlangs heeft Google nog 22 'besmette' applicaties uit de Android Market gehaald. Microsoft grijpt die berichten nu dus aan om wat aggressiever te gaan proberen, ontevreden, Android gebruikers over te halen naar het Windows Phone platform.

Malware en virus applicaties is iets waar de Android Market al vaker mee te maken gehad heeft. Begin dit jaar werden ook al een aantal applicaties verwijderd door Google en ruim een jaar geleden werden al een aantal tojans ontdekt in Android Apps. Het probleem lijkt de afgelopen maanden fors erger geworden te zijn. Volgens diverse security experts van het Juniper Global Threat Center is het aantal met trojans en/of malware besmetten Android Apps met 472% gestegen sinds juli dit jaar, zo meldt Electronista. Volgens de onderzoekers is het Google OS kwetsbaarder dan de concurrentie vanwege het feit dat Apps minder goed gescreend en gecontroleerd worden alvorens ze in de Android Market toegelaten worden.

Zoals gezegd is de #DroidRage actie, de hashtag die Ben Rudolph van Microsoft aan zijn tweet koppelde, een bijzondere stap van de software fabrikant die in het verleden toch ook bekend stond vanwege de niet zo waterdichte beveiliging van, vooral, haar PC besturingssysteem Windows. Ik ben benieuwd of we binnenkort ook nog te horen krijgen hoeveel Android gebruikers door deze actie 'gratis' overgestapt zijn naar een Windows Phone toestel en natuurlijk hoor (lees) in via de reacties ook graag wat de Android gebruikers onder mijn lezers hier van vinden.

UDPATE (10u25): Whoehaha, net nadat ik bovenstaand artikel online zette kwam ik een bericht tegen dat Windows Phone zelf ook getroffen is door een security lek. Schijnbaar kunnen 'kwaadwillenden' door middel van een SMS'je het toestel rebooten en de berichtenservices onbruikbaar maken. Hieronder staat een video daarvan, gemaakt door de ontdekkers van deze security bug, WinRumors. Om het probleem te verhelpen moet je het toestel helemaal wissen en opnieuw (via fabrieksintellingen) configureren. Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd hierop.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.