Nieuws
21 januari 2010 - Ron Smeets

Gratis Navigatie op Symbian S60 Nokia smartphones

Het was een uurtje geleden al uitgelekt, maar Nokia gaat in navolging van Google een deel van haar toestellen ook uitrusten met gratis gesproken (turn-by-turn) navigatie voor zowel chauffeurs als voetgangers in 74 landen en 46 talen. En ja, Nederland en België maken daar ook deel van uit.

Het gaat vooralsnog om de toestellen die voorzien zijn van een GPS ontvanger en het Symbian S60 (Touch) besturingssysteem. Daartoe behoren onder andere de N97 (mini), de E72 en de 5800 XpressMusic. Heb je een N900 of S40 toestel dan val je (helaas) nog even buiten de boot.

Om gebruik te kunnen maken van de gratis navigatie moet je de nieuwste versie van Nokia Maps downloaden op www.nokia.com/maps. Een van de voordelen van Nokia's oplossing is de hybride navigatie functie. Niet echt nieuw, maar wel handig. Hierdoor is het namelijk mogelijk om de kaartinformatie naar je toestel te downloaden zodat je, bij navigatie in het buitenland, niet verrast wordt door een hoge rekening voor dataroaming.

Kortom, goed nieuws voor Nokia en iedereen met een S60 toestel (met GPS ontvanger) van die fabrikant, maar heel slecht nieuws voor de TomTom's en Garmin's van deze wereld. Ik vroeg mij overigens wel af wat Nokia gaat doen met iedereen die (onlangs) een officiele navigatie licentie heeft aangeschaft, al dan niet in combinatie met een toestel. Welnu, volgens Nokia zal er (natuurlijk) geen geld teruggegeven worden maar het is wel zo dat alle verkochte navigatie licenties vanaf nu geen beperkingen meer hebben en levenslang (de levensduur van het toestel) gelden voor het totale dekkingsgebied (alle landen dus). Heb je dus net een Nokia navigatie licentie voor een maand aangeschaft voor de Alpenlanden (wintersport ;-)) dan is die licentie vanaf nu dus meteen geldig voor altijd en alle landen. Dezelfde voorwaarden die vanaf nu voor iedereen gelden die de nieuwe Nokia Maps en Navigatie gaan gebruiken.

Vanaf maart 2010 zullen alle nieuwe Nokia smartphones met GPS de nieuwe versie van Ovi Maps bevatten met vooraf opgeladen lokale kaartgegevens met hoogtechnologische wandel- en autonavigatie en toegang tot Lonely Planet en Michelin reisgidsen zonder bijkomende kosten.

Nokia heeft in het persbericht zelf nog een aantal voordelen van haar gratis Navigatie oplossing opgesomd. Oordeel zelf wat jullie er van vinden:
1. Geen verborgen kosten
De nieuwe versie van Ovi Maps is uitgerust met alle kaarten en hoogtechnologische autonavigatie eigenschappen die nodig zijn en dit volledig gratis. En natuurlijk blijft het actief voor de gehele levensduur van uw smartphone. Er zijn geen extra licenties nodig voor bijkomende landen, regio’s of diensten zoals verkeersinformatie of stadskaarten. Enkel de eventuele datakosten van netwerkoperatoren zijn van toepassing.

2. Beste wereldwijde dekking
U neemt uw mobiele toestel mee waar u ook naar toe gaat in de wereld. Standaard is er spraakgestuurde navigatie voorzien voor zowel voetgangers als chauffeurs in 74 landen en in 46 talen en zijn er kaarten beschikbaar voor meer dan 180 landen. U beschikt zo dus over het beste navigatiesysteem dat gratis de grootste wereldwijde dekking biedt.

3. Geen netwerkverbinding vereist tijdens het navigeren
Vermijd dure, batterijverslindende netwerkverbindingen dankzij Nokia’s unieke hybride technologie. Kaarten kunnen op voorhand opgeladen worden op uw Nokia smartphone zodat u Ovi Maps in de offline modus kunt gebruiken. Zo bespaart u batterijverbruik en blijft het navigatiesysteem toch  werken. Dit is bijzonder handig voor gebruikers die vrezen voor hoge verbindingskosten in het buitenland of zij die reizen in gebieden met slecht netwerkbereik.

4. Unieke hybride technologie
Ovi Maps is gemaakt met geavanceerde technologie, “hybride vectorkaarten” genaamd. Vectorkaarten staan voor hoge kwaliteit maar zijn minder data intensief en laten toe om te blijven navigeren, zelfs als uw netwerkverbinding wegvalt. Dit betekent dat gedownloade of via een netwerkverbinding geüpdate kaarten slechts ongeveer de helft van de plaats in beslag nemen van de lijvige bitmaps die gebruikt worden door andere mobiele kaartproviders. Deze hybride technologie verzekert dat, in tegenstelling tot andere providers, alle opgeladen data opgeslagen blijven op het toestel voor toekomstig gebruik.

5. Spraakbegeleiding & verkeersinformatie
Turn-by-turn spraakbegeleide navigatie is gratis voor chauffeurs en voetgangers. Voor chauffeurs bevat dit routebegeleiding, verkeersinformatie, snelheidscamera’s en snelheidswaarschuwingen. Voor voetgangers bevat dit kortere wegen door parken en voetgangerszones in meer dan 100 steden evenals 6000 3D oriëntatiepunten in meer dan 200 steden die  u helpen uw juiste locatie te bepalen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.