Nieuws
01 september 2010 - Ron Smeets

Gratis iPhone navigatie met T-Mobile 'simlock' van Navigon

Er komen steeds meer gratis navigatie oplossingen voor smartphones. Nokia Maps en Google Maps Navigation zijn de twee 'grootste'. De omzet en winst van bedrijven als TomTom, Garmin en Navigon die (duur) betaalde alternatieven aanbieden staan al maanden onder druk.

Navigon denkt een manier gevonden te hebben om nog wat klanten te kunnen behouden door vanaf vandaag in Nederland een gratis basisversie, Navigon Select, van hun mobiele navigatie software, met alleen Nederlandse kaarten, aan te bieden aan alle T-Mobile klanten met een iPhone. Ofwel, navigatiesoftware met een simlock.

Navigon heeft dezelfde aanbieding eerder dit jaar ook al in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije uitgerold en in een interview met de iPhoneClub liet directeur Gerhard Mayr zich ontvallen dat het succes ervan hen heeft doen besluiten om Navigon Select ook met iPhone providers in andere landen te gaan aanbieden.

Als je de Navigon software gedownload hebt dan wordt bij het opstarten gecontroleerd of er een T-Mobile SIMkaart in het toestel zit. Is dat het geval dan kun je gewoon, binnen Nederland, gratis navigeren. Je moet er wel rekening mee houden dat de applcatie regelmatig controleert of nog steeds gebruik gemaakt wordt van het T-Mobile netwerk. Daarvoor is een dataverbinding nodig. Dat zou dus kunnen betekenen dat je in het buitenland de data roaming aan moet zetten om te voorkomen dat de app ineens niet meer werkt. Zolang je alleen de gratis versie hebt heeft het natuurlijk weinig zin om de app in het buitenland te gebruiken.

Klinkt allemaal heel leuk en natuurlijk zullen er genoeg iPhone klanten van T-Mobile zijn die alleen in Nederland navigeren en geen zin hebben om 99 (of 20) Euro af te rekenen voor TomTom, maar het mobe duidelijk zijn dat Navigon met deze stunt natuurlijk hoopt dat (veel) gebruikers straks toch in de buidel tasten om extra diensten en kaarten (buiten Nederland) aan te schaffen. Er zijn zeven aanvullende pakketten (Europa navigatie, Traffic Live etc) die tussen de 10 en 20 Euro kosten. Met die marktbenadering is op zich natuurlijk niets mis. Echter, je moet er wel rekening mee houden dat de gratis service van Naigon en T-Mobile na twee jaar niet meer werkt als je niet in de tussentijd minimaal één van de zeven aanvullende pakketten hebt aangeschaft.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.