Nieuws
27 maart 2007 - Ron Smeets

Gratis bellen in ruil voor mobiele advertenties

In November kondigde Blyk, een nieuwe MVNO uit Finland, aan dat men vanaf de zomer van 2007 met een mobiele abonnementsvorm op de markt gaat komen waarbij het mogelijk wordt om gratis belminuten en SMSjes te verdienen door te kijken en luisteren naar advertenties op je mobieltje.

Inmiddels heeft Blyk (je zegt: 'blik') al advertentiecontracten gesloten met bedrijven als Coca Cola, L'Oreal, Buena Vista en Yell dot com. Het gerucht gaat dat de MVNO in Engeland, waar men over enkele maanden dus als eerste Europese land van start wil gaan, een deal zal sluiten met Orange als mobiele netwerk provider.

Dat klinkt niet zo gek want Orange heeft al eens eerder met een dergelijk idee gestoeid. Een MVNO (mobile virtual network operator) die zich echter volledig richt op het model om af te rekenen door middel van advertenties ben ik nog niet eerder tegengekomen. Het zal mij benieuwen of dit een succes zal worden.

Blyk gaat zich vooral richten op jongeren tussen de 16 en 24 jaar die, als ze abonnee worden, een enqueteformulier moeten invullen waarop ze hun interesses weergeven. Vervolgens ontvangen ze een SIMkaart met daarop een nog te bepalen aantal belminuten en SMSjes per maand.

Naar aanleiding van de antwoorden die de abonnees gegeven hebben op de vragen van de enquete worden met regelmaat advertenties naar het toestel gestuurd. Hoe meer advertenties bekeken worden, hoe groter de bel- en SMS tegoeden worden.

Na de Engelse lancering wil Blyk ook snel in de rest van Europa aan de slag. Een eventuele overeenkomst met Orange zou daar natuurlijk bij kunnen helpen, maar ik denk dat de Finnen toch ook even het succes van Blyk in Engeland zullen willen meten voordat men doorstoomd naar andere (Europese) landen.

Oorspronkelijk persberichtGerelateerde links:
Nokia's advertentie platform
Google CEO voorspelt gratis GSM in ruil voor advertenties
Mobiel adverteren kansrijker
Je mobiele telefoonrekening betalen met advertenties
Eentoets belfunctie in mobiele advertenties
Meer mobiele advertenties, maar minder irritatie
Adverteren op de mobiele telefoon in de VS wel acceptabel
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.