Nieuws
20 maart 2012 - Ron Smeets

Gratis (Android) Apps 'moordend' voor de accu

Uit een onderzoek van de Purdue Universiteit en Microsoft (ahum) is gebleken dat gratis (Android) Apps, die 'gefinancieerd' worden met 'in-app-advertenties', een behoorlijk nadelige uitwerking kunnen hebben op het uithoudingsvermogen van de smartphone (en tablet) accu.

De onderzoekers claimen dat in sommige gevallen tot wel 75% van de accucapaciteit opgevreten wordt door de processen die de ads in deze apps presenteren.

Het onderzoek, waar Microsoft dus aan meebetaald heeft, beperkt zich tot Android Apps, maar dat wil niets zeggen over vergelijkbare, accuverslindende, apps op het Windows Phone platform. Sterker nog, ik denk dat de resultaten bij (dezelfde) gratis Apps voor dat platform niet anders zullen zijn. De onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat processen die nodig zijn voor het 'serveren' van de in-app-ads veel extra stroom verbruiken. En die gratis apps, met advertenties dus, zijn ook meer dan voldoende aanwezig op Windows Phone toestellen.

In het onderzoek worden een aantal voorbeelden gegeven. Zo blijkt de gratis versie van Angry Birds, als deze eenmaal geladen is en je dus aan het spelen bent, 24% van het stroomverbruik nodig heeft voor de zogenaamde '3G-tail'. Daarbinnen wordt data verzonden en ontvangen die met name gebruikt wordt voor het tonen van advertenties. Bovendien wordt ook nog eens 15% van het stroomverbruik van de gratis Angry Birds opgesnoept door de GPS ontvanger, die ook gebruikt wordt voor het serveren van (location bases) advertenties. 45% van het stroomverbruik is nodig voor de App zelf.

Zoals gezegd, de onderzoekers (waaronder Microsoft dus) hebben zich beperkt tot een aantal Android voorbeelden. Niet helemaal terecht volgens mij.

Het hele onderzoek kun je hier nalezen (pdf). Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.