Accessoires
27 november 2006 - Ron Smeets

GPS Tracker review

De afgelopen twee weken heb ik de GSM-GPS Micro Tracker getest, in Nederland onder de merknaam GPS Monitor op de markt gezet door NTM Technologies. Het is een GPS ontvanger waarmee je op elk moment de positie kunt bepalen van de auto, handtas of enig ander waardevol bezit waar je hem in gelegd of verstopt hebt. De GPS monitor heeft tevens een SIM kaart met mobiel abonnement ingebouwd om de SMSjes met daarin de informatie over zijn positie te versturen. Bovendien kan hij ook op afstand, per SMS, bestuurd worden omdat ie dus mobiel benaderbaar is.

Je kunt dus op verschillende manieren en ieder moment opvragen waar de GPS Tracker zich bevindt, of automatisch op de hoogte gebracht worden van positiewijzigingen als je de zogenaamde parkeerstand activeert. Behalve dat je een SMS ontvangt wordt de positie van de Tracker ook weergegeven, compleet met GPS coördinaten, op de (Nederlandse) digitale landkaarten die standaard bij de software van de GPS Tracker die je op je GSM installeert meegeleverd worden.

Het GPS Monitor pakket bestaat uit de GPS Tracker met de GPS Monitor software, een bescherm cq ‘camouflage’ hoesje, een 1GB geheugenkaart naar keuze (afhankelijk van je mobiele telefoon te kiezen), USB 2.0 cardreader, een extra accu en zowel een auto- als normale 230V lader.

In het kort werkt ie als volgt. Je legt de GPS Tracker, voorzien van een SIM-kaart in je auto op een plek waar hij niet direct opvalt en activeert de parkeerstand. Op het moment dat de auto, met daarin de GPS Tracker, verplaatst wordt ontvang je binnen enkele seconden een SMSje op én de grafische weergave van de positie van de GPS Tracker op de landkaarten van de GPS Monitor applicatie op je GSM.

Als je het pakket opent dan lijkt alles redelijk eenvoudig in elkaar gezet te zijn. Je stopt een SIM kaart in de GPS Tracker en installeert de GPS Monitor software op je mobiele telefoon. . . Lijkt simpel, maar in de handleiding wordt je op het hart gedrukt om die eerst door te nemen en stapsgewijs uit te voeren. Dat kun je dus maar beter doen ook. Voordat de GPS Tracker kan functioneren moet je hem namelijk activeren en koppelen aan je mobiele telefoon. Dat zijn een paar stappen, maar wel essentieel voor de werking van het apparaat en de dienst. Een van die handelingen is het versturen van een registratiebericht naar de GPS Tracker zodat je mobiele telefoon en –nummer aan de Tracker gekoppeld wordt. Indien je dat wil kun je meerdere mobiele nummers koppelen aan de GPS Tracker zodat ook meerdere telefoons gewaarschuwd worden.

Als de installatie gelukt is kun je de diverse functies van de GPS Tracker naar believen gebruiken. Behalve je eigen Mobiele Telefoon en de extra SIM kaart, met abonnement, die in de GPS Tracker zelf geplaatst wordt zijn er geen andere abonnementen of kosten nodig.

De belangrijkste functie is natuurlijk de zogenaamde parkeerstand. Tegenwoordig is het hebben van een GPS Tracking systeem voor auto’s boven een bepaalde waarde al verplicht om ze verzekerd te krijgen. Die systemen zijn niet bepaald goedkoop en daarvoor zou de GPS Tracker dus een goedkoper alternatief kunnen bieden. Bijkomend voordeel is bovendien dat in geval van diefstal van de auto de eigenaar gewaarschuwd wordt. En die reageert vaker sneller dan de politie. Ik ben zelf ooit slachtoffer geweest van een gestolen auto en toen ik destijds de politie belde werd mij gevraagd of ik op eigen gelegenheid naar het buro wilde komen om aangifte te doen. Enfin, dit even terzijde.

Als je de GPS Tracker aanzet dan gaat hij eerst contact zoeken met het mobiele netwerk en de GPS satellieten. Het rode ledje (links) knippert snel tijdens het verbinden met het mobiele netwerk. Eenmaal verbinding dan knippert ie om de ca. 3 seconden om aan te geven dat hij mobiel bereikbaar is. Het blauwe ledje (rechts) is uit als de GPS Tracker nog geen verbinding heeft met het GPS netwerk en brand fel (blauw) als die verbinding tot stand gebracht is.

Om de parkeerstand te activeren druk je één keer op de ‘Park’ toets, links onder op de voorzijde van de GPS Tracker. Vanaf dat moment zal elke positieverandering van meer dan 5 meter er toe leiden dat de mobiele telefoon die aan de tracker gekoppeld is SMSjes zal ontvangen van die wijzigingen, compleet met de GPS coördinaten van de positie op dat moment.

Ik heb hem een aantal dagen in de auto gelegd en natuurlijk ook meerdere keren getest. Het systeem werkte prima. Telkens als ik de parkeerstand geactiveerd had en wegreed werd mijn GSM vrijwel direct, binnen 20 seconden, voorzien van een SMS en de laatste positie informatie op de landkaarten van de GPS Monitor software. Mocht je overigens de parkeerstand vergeten zijn te activeren, dan kan dat ook op afstand door een SMSje naar het mobiele nummer van de GPS Tracker te sturen. Het formaat van dat SMSje is niet echt gebruiksvriendelijk, maar gelukkig heeft de GPS Monitor software ook een functie die dat min of meer automatisch doet. Het enige dat je dan nog zelf in moet selecteren is het commando. Het volledige SMSje ziet er als volgt uit: #Username,0000,4*

Wat mij wel opviel is dat de accu van de GPS Tracker niet echt lang meegaat. Volgens de handleiding zou hij 24 uur moeten kunnen functioneren, maar ik kwam niet verder dan tussen de 6 en 14 uur, afhankelijk van het aantal SMSjes dat over en weer gestuurd werden. Zonder enig gebruik, dat wil zeggen met de parkeerstand geactiveerd, maar zonder het opvragen van de positie of het verplaatsen van de auto, was de accu na ongeveer 18 uur leeg. Natuurlijk komt het niet vaak voor dat je je auto ergens zo lang, of nog langer, parkeert, maar ik denk dat een gadget als deze, die verborgen zijn werk moet doen, langer stand-by zou moeten kunnen blijven. Er wordt wel een autolader meegeleverd, maar of het zo verstandig is om die ingestoken te laten als je de auto twee dagen of nog langer ergens parkeert, waag ik te betwijfelen. En dan heb je ook weinig aan de meegeleverde reserve accu als je daarvoor terug naar de auto moet. Bovendien is het verwisselen van de accu niet echt makkelijk. Het kabeltje waarmee de accu contact maakt is relatief dun en breekbaar en het stekkertje aan het uiteinde gaat wat stroef in en uit de houder.

Een andere leuke functie is de zogenaamde observatie mode. Eenmaal geactiveerd stuurt de GPS Tracker gedurende een zelf in te stellen periode en frequentie telkens een update van zijn positie naar de gekoppelde mobiele telefoon. Handig als je wilt weten waar je wederhelft zich bevindt als jij hard aan het werk bent of om collega’s te volgen. Een beetje Big Brother, dat wel.

Op de GPS Tracker zit ook nog een ‘Panic’ knop. Als je die indrukt wordt er direct een SMSje gestuurd, met positie informatie, en gaat bovendien een alarmsignaal af in de GPS Tracker zelf zodat de aandacht van omstanders getrokken wordt.

Als je snel wilt weten waar de GPS Tracker zich bevindt, dan kun je ook rechtstreeks met je mobiele (of elke andere telefoon) het 06-nummer van de GPS Tracker bellen. Die stuurt dan één SMSje retour met daarin de GPS coördinaten van de positie op dat moment en zal ook de kaart informatie op je mobiele telefoon updaten.

Conclusie:

De GPS Tracker is een van de eerste apparaten in zijn soort die de technologie van de mobiele telefoon koppelt aan een GPS systeem met een ander doel dan navigeren.

De werking van de diverse functies is zonder meer goed te noemen. Wel had ik zelf het idee dat de GPS verbinding relatief snel verbroken werd. In huis kreeg ik helemaal geen verbinding met de GPS satellieten, maar dat geldt ook voor mijn TomTom. Buiten werkte hij prima, maar in de auto viel hij ook regelmatig weg. Ook dat leek echter synchroon te lopen met de GPS verbinding van de TomTom.

Qua toepassingen denk ik toch vooral aan bepaalde gadget-freaks, ongeruste ouders, koeriers, eigenaars van dure auto’s en bedrijven die op een relatief eenvoudige en goedkope manier de handel en wandel van hun personeel en diens bedrijfsauto’s in de gaten willen houden.

Hoewel ik er schertsend al over geschreven heb is het natuurlijk geen goed idee om de GPS Tracker in de handtas (of attachékoffer) van je vriend(in), man of vrouw te stoppen. Daar is ook nog net iets te groot voor.

De gebruiksvriendelijkheid van de GPS Tracker is, mede dankzij de GPS Monitor applicatie op je mobiele telefoon, prima in orde. De configuratie berichten en –commando’s zijn daarmee heel goed te bedienen. Bovendien denk ik dat de meeste gebruikers de GPS Tracker eenmaal zullen instellen en vervolgens met name de parkeerstand en observatie mode zullen gebruiken. De eerste is met een druktoets te bedienen en de tweede als standaard commando in de GPS Monitor applicatie geinstalleerd.

Met een prijskaartje van 1079 Euro is het geen gadget waarmee je zomaar even als impuls aankoop zult thuiskomen, maar daar is ie ook niet voor bedoeld. Als tip zou ik willen meegeven dat je, als je hem wilt aanschaffen, contact opneemt met je autoverzekeraar en vraagt hoeveel korting zij bereid zijn op de verzekeringspremie als jij je auto met een GPS Tracker uitrust en dus het risico op diefstal van de auto, zonder dat hij teruggevonden wordt, verkleint. Een collega heeft ooit hetzelfde gedaan, en met succes, bij zijn inboedelverzekeraar toen hij rookmelders, een blusapparaat en branddeken aanschaftte. Scheelde hem toch mooi enkele tientallen Euro’s per jaar en zo verdiende hij zijn investering gedeeltelijk weer terug.

Een andere optie is natuurlijk dat de leverancier van de GPS Tracker het apparaatje probeert onder te brengen bij de Telco's zodat ze in combinatie met een abonnement (heb je toch nodig voor de Tracker zelf) verkocht kunnen worden en je profiteert van de bundel-kortingen.

Enfin, mijn eindoordeel over de GPS Tracker is overwegend positief. Technisch werkt ie zoals het hoort. Daarin heb ik geen haperingen kunnen ontdekken. De gebruiksvriendelijkheid is ook dik in orde. Er zijn wel enkele verbeterpunten, zoals het uithoudingsvermogen en het verwisselen van de accu, maar voor de toepassingen waar de GPS Tracker primair voor bedoeld is voldoet hij prima.Gerelateerde links:
RoamEO volgt huisdieren (en kids???)
GPS locator voor de Golfbaan
KPN test Location Bases Services bij I-Mode klanten
Mobiele service vindt vrije parkeerplaatsen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.