Geruchten
02 april 2011 - Marvin Spruit

Google'en met gezichtsherkenning?

CNN meldde enkele dagen geleden dat Google met een (zoek)applicatie bezig is die in staat is gezichten te herkennen. Door een foto van een gezicht te maken zal de applicatie overal op het internet gegevens over de desbetreffende persoon gaan zoeken.

Google zelf ontkent inmiddels in alle toonaarden het bestaan en de ontwikkeling van een dergelijke applicatie, maar gezien de reputatie van de zoekgigant op het gebied van privacy gevoelige software tools zou het mij niets verbazen als dit toch wel degelijk waar blijkt te zijn.

Daarom toch maar even een kort artikeltje over wat de app, volgens CNN dus, zo allemaal zou kunnen. Zoals gezegd gaat het om het opzoeken (Google'en) van informatie over personen van wie een foto van het gezicht gemaakt wordt.

Dit kan bijvoorbeeld zijn/haar Facebook of Hyves pagina zijn maar ook foto’s. En daar blijft het niet bij. Zo zou het ook mogelijk moeten worden om contactgegevens van de gefotografeerde persoon op te zoeken en weer te geven.Feitelijk kan de app alles wat te vinden is over deze persoon weergegeven met 1 druk op de (camera)knop. Je hoeft echter, volgens Google, niet bang te zijn voor je privacy. De zoeksoftware gigant heeft al aangegeven dat er een optie beschikbaar komt waarmee je zelf kan bepalen, wanneer er een foto van jou gemaakt wordt, of je te “Google'en” bent. Dat kun je dus zelf gaan instellen, maar hoe? Dat is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer de applicatie klaar zal zijn.

Dit kan volgens mij nog wel 'ns een hele handige applicatie gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan het opzoeken van gegevens over de 'tegenpartij' bij een aanrijding of andere gebeurtenissen waarbij het handig kan zijn om meer (en de juiste) informatie over een persoon te achterhalen. Natuurlijk wordt privacy gevoeligheid ook een issue, maar dat heb je, als we Google dus mogen geloven, straks zelf in de hand. Een andere toepassing die ik zie is het snel uitwisselen van (contact)gegevens met elkaar. Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt!

Foto: CNN

Over de auteur: Marvin Spruit