Geruchten
22 mei 2012 - Ron Smeets

Google zet mogelijk 5700 Motorola werknemers op straat

De Amerikaanse bronnen benadrukken dat dit nog een gerucht is, maar het vermoeden is gerezen dat Google, als de overname van Motorola Mobility definitief rond is, van plan zou zijn om 30% van het personeel van de Amerikaanse toestelfabrikant op straat te zetten.

Op het moment van de bekendmaking van Google's voornemen om Motorola Mobility over te nemen werkten er zo'n 19.000 mensen. Als deze geruchten dus kloppen dan gaat het om ca. 5.700 werknemers die voor hun baan moeten vrezen.

De overname van Motorola Mobility door Google, waar zo'n 12.5 miljard dollar mee gemoeid is, zal waarschijnlijk nog deze week (vandaag of morgen) defintief afgerond worden. Onlangs werd de overname namelijk ook, als laatste, goedgekeurd door de Chinese autoriteiten. De aandeelhouders gaven in november al het groene licht en ook de Amerikaanse en Europese kartelwaakhonden deden dat al eerder.

Zowel Motorola als Google hebben inhoudelijk nog niet gereageerd op deze geruchten. Het enige dat Motorola Mobility kwijt wilde was een verklaring waarin men zegt dat er momenteel geen plannen voor hervorming op tafel liggen. Dat kan natuurlijk snel veranderen wanneer, na het afronden van de deal met Google, het nieuwe management gaat inventariseren hoe de busisness van Motorola Mobility presteert.

Overigens heeft Motorola Mobility sinds de intersse van Google al zo'n 800 banen geschrapt in een reorganisatie die eind oktober vorig jaar bekend gemaakt werd. De vraag is nu dus of, en zo ja hoeveel daar nog bij gaan komen. Sinds 2008 verdwenen er in totaal al meer dan 5.500 banen bij Motorola.

UPDATE (15u25): Zojuist is bekend geworden dat de overname van Motorola Mobility door Google defintief afgerond is. De naam van de eerste ontslagen medewerker was ook al bekend en dat is nu dus ook definitief gewroden: Sanjay Jha, de CEO ruimt het veld voor Dennis Woodside. Natuurlijk is dit geen ontslag maar een geplande CEO vervanging ;-)) Jha was sinds begin 2009 als CEO van Motorola aan 't werk. Hij verdiende bepaald geen aalmoezenierssalaris. Nu maar afwachten of de geruchten over de vele duizenden ontslagen juist of onzin blijken te zijn.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.