Nieuws
16 november 2007 - Ron Smeets

Google wil eigen mobiel netwerk?!

Volgens diverse bronnen, niet in het minst gevoed door uitspraken van Google CEO Eric Schmidt zelf, bereid Google zich voor om een bod uit te gaan brengen op de 700MHz frequentieband die in Amerika binnenkort geveild gaat worden.

Aanvankelijk werd gedacht dat de zoekgigant een aantal partners zou zoeken om een dergelijke move te kunnen maken maar de berichten worden steeds talrijker dat Google toch in z’n eentje een bod van ca. 4.6 miljard dollar kan gaan uitbrengen.

Dit zou dus kunnen betekenen dat Google niet alleen van plan is om zelf een mobiel operating system (en toestellen?) te maken, maar ook een mobiel netwerk te gaan exploiteren.

Overigens heeft men dan aan die 4.6 miljard nog lang niet voldoende. Dit is namelijk alleen voor de aanschaf van de licentie. Experts hebben berekend dat het bouwen van een mobiel data- en telefonie netwerk vervolgens nog zo’n 3 miljard dollar zal gaan kosten.

In dat geval lijkt het zeer waarschijnlijk dat Google wel enkele partners op zal schakelen. Denk aan Nokia, Siemens etc., bedrijven die kant en klare ervaring en know-how in huis hebben op het gebied van mobiele netwerken.

Om alvast te kunnen experimenteren met het reilen en zeilen van een mobiel netwerken heeft Google op haar Campus in Mountain View overigens wel alvast een hoogwaardig mobiel netwerk laten aanleggen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Google in verband gebracht wordt met het exploiteren van een eigen mobiel netwerk. Tot nu toe ging het echter telkens over een MVNO deal of een overnamegeruchtGerelateerde links:
Google Phone is een OS
Google koopt Mobile Social Network (Zingku)
Google komt met zijn eigen mobiele netwerk?
Google: 'The future is in mobile phones'
Google Mobile komt dichterbij
My Mobile Google
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.