Nieuws
05 november 2010 - Ron Smeets

Google Voice Search nu ook in het Nederlands

Sinds gisteren is het welbekende Google Voice Search ook beschikbaar in het Nederlands als 'Spraakgestuurd Zoeken' in de Android Market.

Volgens Google zou het niet uitmaken of je nu met een Limburgs, Drents, Fries of Amsterdams accent praat. Aan de ontwikkeling van de Nederlandse Voice Search hebben namelijk 500 sprekers uit alle hoeken van ons land meegeholpen. Natuurlijk heb ik dat, als Limburger, maar meteen even getest.

Na installatie moet je Google Voice Search overigens eerst een keertje opstarten en afsluiten om de GPS instellingen te bevestigen. Daarna kun je de applicatie pas echt gaan gebruiken. Ik heb een tiental zoekopdrachten geprobeerd en waarempel, het ging in negen van de tien gevallen goed. Zelfs nu ik verkouden, en dus een beetje hees, ben, herkende Google Voice Search zonder veel problemen zoekopdrachten als 'Pizza', 'Bakker', 'School', 'Apotheek' en 'IJsbaan'. De enige waar hij wat moeite mee had was 'Garage'. De eerste keer kwam Google met resultaten voor 'Appel' en de tweede keer voor 'Parkeergarage'. Die laatste kan ik mee leven.

Kortom, zo op het eerste gezicht lijkt de Nederlandse versie van Google Voice best goed te werken. Hij herkent in de meeste gevallen de juiste zoekopdrachten. Of je ook daadwerkelijk de juiste zoekresultaten vindt, dat is natuurlijk iets van Google zelf. Daar kan Google Voice niets aan doen ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.