Nieuws
30 december 2015 - Ron Smeets

Google vervangt gewraakte Oracle Java code in Android De ruzie tussen Google en Oracle is na meer dan vijf jaar nog steeds niet opgelost

In 2010 kregen Google en Oracle ruzie over het feit dat in Android illegaal gebruikt gemaakt werd van Java API code die eigendom was van Sun, dat kort daarvoor door Oracle overgenomen was. Aanvankelijk leek het er op dat deze ruzie wel eens heel slecht zou kunnen uitpakken voor Google en Android maar inmiddels sleept de zaak al meer dan vijf jaar en zijn zowel de ruziënde partijen als diverse rechtbanken nog niet tot een oplossing, danwel bindende uitspraak, gekomen.

Google heeft nu besloten om de gewraakte code in volgende versies van Android te gaan vervangen door OpenJDK, de Open Source variant van Oracle's Java Development Kit. Dit betekent dat ontwikkelaars heel wat code, geheel of deels, moeten herschrijven. In totaal zouden bijna 9000 bestanden de code bevatten of gebruiken. Hoewel er dus nog steeds geen oplossing is voor de ruzie tussen Google en Oracle lijkt het er op dat Google nu eieren voor haar geld kiest en niet nog langer gaat wachten op een eventuele gerechtelijke uitspraak die mogelijk ook veel geld kan gaan kosten.

De vraag is natuurlijk of Oracle nu af zal zien van verdere juridische stappen. Feit blijft dat Google in de ogen van Oracle de betreffende Java code al meer dan vijf jaar illegaal gebruikt. Gespeculeerd wordt overigens ook dat Google en Oracle de zaak onderling geschikt hebben, maar daar zeggen beide partijen vooralsnog niets over. Google liet wel weten dat de zaak nog steeds loopt en wilde ook niet bevestigen, noch ontkennen, dat het besluit om de gewraakte Java code nu uit Android te 'slopen' iets te maken heeft met deze langdurende ruzie met Oracle.

Aanvankelijk eiste Oracle een schadevergoeding van zo'n 6.1 miljard dollar maar dat bedrag werd begin 2011 verlaagd naar 2.6 miljard. In juni van datzelfde jaar gaf een rechter Oracle het advies om haar claim nogmaals bij te stellen en hij stelde voor dat Oracle een schadevergoeding van rond de 100 miljoen dollar zou eisen, gelijk aan het bedrag dat Sun ooit voorstelde als licentie-fee voor het gebruik van de betreffende Java broncode in Android. In de afgelopen vijf jaar heeft Google meerdere keren getracht om de code als een 'essential patent' aan te merken. Dat zou beteken dat er geen copyright voor zou gelden en de eigenaar de code, weliswaar tegen marktconforme licentietarieven, openbaar beschikbaar moet stellen. Diverse rechtbanken hebben zich in die periode over deze vraagstukken en de ruzie gebogen maar, zoals gezegd, nog altijd zonder resultaat.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.