Nieuws
20 mei 2019 - Luc Meijs

Google stopt met ondersteuning op Huawei smartphones Geen Android updates en Google apps meer voor toekomstige Huawei toestellen?

In de toekomst zullen Huawei smartphones geen toegang meer krijgen tot de diensten van Google, waaronder de Google Play store, maar ook grote Android updates. Dit nieuws kwam afgelopen zondag 19 mei naar buiten in een eerste bericht van persbureau Reuters. Berichtgeving vanuit het persbureau was in eerste instantie dat Google alle zaken met Huawei had beëindigd naar aanleiding van de plaatsing van het Chinese bedrijf op een "blacklist" door de regering van de Verenigde Staten. De verdere impact van dit nieuws was in eerste instantie niet duidelijk en leidde uiteraard tot veel vragen vanuit Huaweigebruikers over de hele wereld.

Statement vanuit Google

Maandagochtend kwam er een eerste reactie vanuit Google via het Twitter-account van Android:

 

Heb je dus al een Huawei toestel in je bezit, dan hoef je niet bang te zijn dat je ineens alle Google services, inclusief het veelgebruikte Google Play en Gmail, kwijtraakt. Over toekomstige toestellen en Android updates op huidige Huawei smartphones is echter nog geen officieel statement vanuit Google bekend.

Door meerdere berichten rondom datalekken en spionage vanuit Huawei, ligt de Chinese smartphonefabrikant al een tijdje onder vuur en met name in de Verenigde Staten. Als Huawei hierdoor nu geen toegang meer gaat krijgen tot het servicepakket van Google, waaronder besturingssysteem Android, heeft dat uiteraard grote gevolgen. Het verkrijgen van nieuwe updates voor dit besturingssysteem is dan namelijk geen optie meer. Huawei zou dan het Android besturingssysteem eventueel wel nog kunnen gebruiken via de open source variant (AOSP), maar dit zou betekenen dat Huawei aan de slag moet met het bouwen van een eigen omgeving rondom een kale versie van het besturingssysteem, een flinke investering.

Statement door Huawei zelf

Tegen de middag kwam Huawei nog met een eigen statement:

“Huawei has made substantial contributions to the development and growth of Android around the world. As one of Android’s key global partners, we have worked closely with their open-source platform to develop an ecosystem that has benefitted both users and the industry.
 
Huawei will continue to provide security updates and after-sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products, covering those that have been sold and that are still in stock globally.
 
We will continue to build a safe and sustainable software ecosystem, in order to provide the best experience for all users globally."
 
Hierin benadrukt het bedrijf dat zij een groot aandeel hebben gehad in de ontwikkeling en groei van Android over de hele wereld. Huawei geeft aan nog altijd security updates en after-sales services beschikbaar te zullen stellen voor alle bestaande Huawei en Honor smarphones en tablets, zowel de al verkochte toestellen als de toestellen die momenteel nog voorradig zijn. Of dit ook geldt voor grote Android updates, is niet duidelijk in het statement vermeld. Voor nu is het even afwachten wat dit nieuws verder zal betekenen voor Huawei, en niet geheel onbelangrijk, voor de vele wereldwijde gebruikers van Huawei smartphones.

Bron: Reuters, Android Planet, Hardware.info, Twitteraccount Android