Nieuws
30 januari 2014 - Ron Smeets

Google schrijft bijna 10 miljard af op Motorola Mobility

Afgelopen nacht werd officieel bekend dat Google besloten heeft om Motorola Mobility, de toestel divisie van Motorola, voor ca. 2.9 miljard dollar te verkopen aan het Chinese Lenovo. Amper twee jaar nadat de zoekgigannt en mede uitvinder van Android de noodlijdende Amerikaanse smartphone fabrikant voor zo'n 12.5 milard dollar had ingelijfd wordt nu dus zo'n 10 miljard op die investering afgeschreven. Dat lijkt 'n enorm verlies maar het is minder erg dan de cijfers doen vermoeden.

Destijd gingen al geruchten dat Google Motorola met name wilde inlijven vanwege de enorme patent portfolio van de fabrikant. Dat werd destijds, uiteraard, tegengesproken als zijnde de 'enige' reden voor de overname.

De afgelopen twee jaar deden wel nog wat geruchten de ronde dat Motorola met een 'Nexus' toestel op de proppen zou komen, maar tot op de dag van vandaag is het bij die geruchten gebleven. En wat blijkt nu? Google verkoopt de toestel tak van Motorola Mobility aan Lenovo maar de Amerikanen houden de patenten wel in bezit. Die worden dus niet meeverkocht. Zou ook erg onverstandig zijn. Daar zit immers, door lucratieve licentie deals, de echte winst van Motorola.

Terugkijkend op de twee jaar sinds de overname van Motorola Mobility door Google kun je nu, denk ik, wel concluderen dat Google destijds eigenlijk alleen de patent protfolio van Motorola wilde hebben. Omdat de Amerikaanse fabrikant die niet 'los' wilde verkopen en bovendien met de verliesgevende toesteltak in de maag zat zijn beide partijen toen deze deal overeengekomen. En nu mogen de Chinezen het 'voor een prikkie' hebben. Natuurlijk zegt Google dat Motorola het prima gedaan heeft de afgelopen twee jaar. Anders zou het helemaal niks meer waard zijn geweest.

"Since being acquired by Google in 2012, Motorola has transformed itself, focusing on solving real consumer problems and providing amazing experiences built on a foundation of pure Android. The result has been Moto X, Moto G, and a reinvigorated Droid line. Together, these devices have won over consumers and critics alike and helped re-establish the Motorola brand around the world."

Via