Nieuws
18 juni 2010 - Richard Otto

Google: Realtime voice vertalingen in 40 talen binnen 2 jaar

Gisteren werd er door Google een persbijeenkomst georganiseerd om een update te geven over de diverse mobiele services van Google.

Het vorige week gelanceerde Google Navigation speelde hierin de hoofdrol.

Voor deze bijeenkomst kwam Robert Hamilton (Product Manager Google) uit Londen ingevlogen. Google zet volle kracht achter haar mobiele diensten. Alleen al in het Google Londen kantoor werken maarliefst 100 ontwikkelaars dedicated aan de Google Mobile services en hierin zijn de Android ontwikkelaars nog niet eens meegerekend.  

Google Navigation
Het gratis navigatieprogramma van Google was in Amerika reeds enkele maanden geleden geïntroduceerd, maar werkt nu ook in Nederland. Een voordeel van Google Navigation is het ‘zero clicks’ principe door de integratie van voice search. Je kunt gewoon een zoekopdracht inspreken. Als voorbeeld nam hij “Potato eaters Amsterdam” en het systeem verwees direct naar het Van Gogh Museum. Ander voorbeeld was zijn voice command: “Best restaurant in Hamburg”. Op het toestel krijg je dan direct de zoekresultaten te zien, plus mogelijkheid om Google Maps, Street View en Google Navigation in te zetten. Navigeren via Street View zal trouwens niet worden geïntegreerd, aangezien hiervan geen vloeiend beeld  kan worden gecreëerd.

Spraakherkenning
Spraakherkenning werkt naast zoekopdrachten ook voor het opstellen van SMS bericht. Tijdens de presentatie ging dat erg soepel. De ‘voice commands’ zullen trouwens ook voor andere Android apps gebruikt kunnen worden. Tevens werkt het spraakherkenning erg goed met Google Translate, waarbij Hamilton op zijn Android-toestel een zin insprak en deze vertaald werd in Duitse spraak. Helaas is de Nederlandse taal nog in toegevoegd. Hamilton verwacht echter binnen 2 jaar realtime vertalingen in 40 talen!


Google Goggles
Google Goggles kwam ook nog aan bod. Als voorbeeld nam Robert Hamilton met zijn Google Nexus een foto van een ansichtkaart met daarop een kerk in Amsterdam. Met Google Goggles werd direct informatie over de betreffende kerk gevonden. Wanneer gebouwen met dezelfde architectuur op diverse plekken voorkomen, zal de gps-functie het dichtstbijzijnde gebouw nemen. Wegen privacy regels zijn gezichten niet herkennen. Google Goggles werkt ook niet op mode-artikelen en meubels. Volgens Hamilton zitten daar te veel hoeken aan om de artikelen door Google Goggles te laten herkennen. Voordat de borrel voor de aanwezige pers begon, liet Robert Hamilton nog een Goggles voorbeeld zien, waarbij je een foto kon maken van een wijn etiket. Informatie over de wijn en bij welk eten je deze het best kon schenken volgde vrijwel direct.

Over de auteur: Richard Otto