Toestellen
02 november 2016 - Ron Smeets

Google Pixel XL camera uitgebreid getest (video) Is dit écht de beste smartphone camera van dit moment?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk verrast was toen ik hoorde dat de camera van de Google Pixel XL van DXO Mark de hoogste score ooit voor een smarphone camera gekregen had; 89.

Zeker als je bedenkt dat de camera doorontwikkeld is op basis van de ultraPixel technologie van HTC. En de camera's van die fabrikant, in de One M7en One M8, stonden nu niet bepaald als 'goed' of uitstekend te boek. Maar goed, wij, en ook de ontwikkelaars van HTC, zijn inmiddels enkele jaren verder.

Bij PocketNow hebben ze de Pixel XL camera aan een zeer uitgebreide test onderworpen. Het resultaat, tot in de kleinste details, kun je in onderstaande, bijna een kwartier durende, video bekijken. Kleine spoiler alert: de 12 megapixel camera heeft z'n voor- en nadelen, maar dat zal niemand echt verwonderen. Enjoy!

https://youtu.be/Orf87bu7VhI

De conclusie moge duidelijk zijn. De camera van de Pixel XL presteert op bepaalde punten als een van de beste smartphone camera's van dit moment. De software beeldstabilisatie is goed, de snelheid van scherpstellen, ook bij het schakelen tussen voor- en achtergrond, is uitmuntend en in veel omstandigheden schiet hij prima foto's. Dat geldt zeker voor iedereen, en dat is toch zeker het overgrote deel van de gebruikers, die foto's vrijwel alleen in 'auto' modus schieten.

Toch zijn er ook nog wel wat nadelen, of verbeterpunten die deels door middel van software updates verholpen zouden kunnen worden. De kleurechtheid van foto's in bepaalde omstandigheden bijvoorbeeld. Iets wat niet met een update te verhelpen zal zijn, en dat heeft Google ook al toegegeven zijn de kringen van licht-reflectie die soms in foto's te zien zijn; de zogenaamde 'lens-flare'.

Jammer is verder dat de camera alleen mono geluid opneemt. Daarentegen presteert de videocamera wel weer uitmuntend bij het schieten van video's in slow-motion (120fps).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.