Toestellen
04 oktober 2016 - Ron Smeets

Google Pixel en Pixel XL onthuld Eerste Android smartphones met de nieuwe Google Assistant en een gepeperd prijskaartje

Zoals verwacht heeft Google zojuist twee nieuwe smartphones aan de wereld gepresenteerd. De Pixel en Pixel XL zijn de opvolgers van de Nexus 5X en 6P. En ja, de naam Nexus is niet meer.

Uiteraard hebben de nieuwe Google Phones prima specs, die op de grootte van het scherm en accu na, identiek zijn. Maar de eerste en voornaamste feature die besproken werd is de nieuwe Google spraak assistent. De Google Pixel toestellen worden ook de eerste smartphones die standaard uitgerust zijn met die nieuwe Assistant. Een verbeterde versie van Siri, volgens Google, die gebruik maakt van de vergevorderde en doorontwikkelde zoek-en-vind technologie van Google en leert van de gewoontes van de gebruiker.

De 12 megapixel camera van de Pixel smartphones is door DXOMark gezegend met een score van 89 punten. Dat is hoger dan de iPhone 7 (86). Uiteraard zal in de praktijk moeten blijken hoe hij presteert. We hebben eerder al eens een HTC smartphone camera gehad die bij 'koude; tests als heel erg goed uit de bus kwam maar in de praktijk toch wat (veel) tegenviel. Maar goed, de foto's en video's die in de demo getoond werden zagen er niet slecht uit.

Handig is dat Google ongelimiteerde cloud opslag bij het toestel geeft. Ke geheugen hoeft dus nooit vol te raken, mits je je kiekjes en filmpjes online opslaat natuurlijk.

Duo is de nieuwe 'FaceTime' app van Google die compatible is met zowel Android als iOS toestellen. Dat betekent dat je dus ook kunt 'Facetimen' met contacten die een iPhone hebben. Ow ja, en natuurlijk moest ook nog even vermeld worden dat de Pixel (XL) wel nog gewoon een 3.5mm audio aansluiting heeft.

De Nederlandse prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe Google smartphones zijn nog niet bekend. In de VS begint de Pixel bij 649 dollar en de Pixel XL zal natuurlijk duurder zijn, maar hoeveel, dat is nog niet bekend gemaakt. Het nieuwe prijskaartje betekent wel dat de naamsverandering van Nexus naar Pixel ook een fikse prijsverhoging met zich meegebracht heeft.

UPDATE (09u20): Inmiddels zijn ook de Euro prijskaartjes van de Pixel en Pixel XL bekend. De toestellen zijn immers ook al in Duitsland te bestellen. Voor de 32GB Pixel mag je maar liefst 759 Euro reserveren en de 128GB versie is met 869 Euro nog een 'tikkeltje' duurder. Voor nog 30 euro extra (899 dus) kun je de 32GB Pixel XL kopen en wil je het helemaal te bont maken, dan mag je 1009 Euro uit je beurs halen voor de 128GB Pixel XL.

Het was al duidelijk dat de nieuwe 'Google Phones' flink duurder zouden worden dan de Nexus modellen die de afgelopen jaren op de markt gebracht werden, maar een meer dan prijsverdubbeling is toch wel heel erg kras. En net als bij de Nexus ligt ook nu de Europese prijs een stuk hoger dan de Amerikaanse; 649 dollar (32GB Pixel) vs 759 Euro met een dollarkoers die nog altijd onder de 1 euro ligt (89 cent op dit moment) gewoon belachelijk. En dat komt écht niet alleen door het verschil in BTW tussen de VS en EU!

De belangrijkste specs van de Pixel en Pixel XL:

- 5 inch Full HD (Pixel) / 5.5 inch QHD (Pixel XL) AMOLED display
- Quad Core Snapdragon 821 processor (2 x 2.1GHz en 2 x 1.6GHz)
- 4GB RAM
- 32 of 128GB intern geheugen
- 12.3 Megapixel (1.55 um pixelgrootte), f/2.0 camera
- 8 megapixel front cam
- Vingerafdruk sensor
- USB Type C aansluiting
- 2770 mAh accu (Pixel) / 3450 mAh accu (Pixel XL)
- 3.5mm audio (headset) aansluiting

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.