Geruchten
30 oktober 2009 - Ron Smeets

Google Maps Navigation op de iPhone

Het nieuws, twee dagen geleden, dat Google gratis gesproken navigatie software gaat toevoegen aan haar al zo populaire Google Maps zorgde al voor een schok bij de fabrikanten van (stand-alone) navigatiesystemen. In de uren na het bericht van Google kelderde de beurskoersen van TomTom en Garmin met gemiddeld 20%.

Google doet er nu nog een schepje bovenop want tegenover Forbes heeft Vic Gundotra, een van de technische topmannen van Google, zich laten ontvallen dat men al druk in de weer is met Apple om Google Maps Navigation ook op de iPhone aan te gaan bieden.

Aanvankelijk zou Google Maps Navigation alleen beschikbaar komen op Android 2.0 en omdat het nog wel duurt voordat de eerste toestellen die daarmee uitgerust worden overal in de winkels liggen zou het ook nog wel even duren voordat de nieuwe Google navigatie software door een breed publiekgebruikt gaat worden, toch? Welnu, die vlieger gaat met dit nieuws dus waarschijnlijk niet meer op. Als na Android- ook de iPhone gebruikers straks kunnen gaan genieten van gratis (behoudens natuurlijk de datakosten voor de online kaartgegevens) Google Maps Navigation dan kan het natuurlijk ook niet meer al te lang duren voordat alle 50 miljoen Google Maps gebruikers aan de beurt zijn. Geen goed nieuws voor de verkoopcijfers van de iPhone Apps van TomTom en Navigon lijkt mij zo.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.