Nieuws
10 november 2015 - Ron Smeets

Google Maps Navigatie gaat dan eindelijk ook offline Geen internetverbinding meer nodig voor het zoeken naar bestemmingen en tijdens navigatie

De meeste mobiele navigatie oplossingen, zoals Here Maps, zijn al offline, zonder actieve internetverbinding, te gebruiken. Google kondigde enkele maanden geleden aan ook aan een offline variant van Google Maps Navigatie te werken. Vandaag schreef de zoek en software gigant op haar blog dat begonnen is met de uitrol ervan. Dat gebeurt in fases, en natuurlijk eerst en vooral naar Android toestellen. Daarna zal ook de iOS app geupdate worden, aldus Google.

Net als bij andere offline navigatie apps kun je na de update ook in Google Maps kaartinformatie downloaden naar je smartphone of tablet om vervolgens offline te navigeren. Je kunt straks kiezen voor het downloaden van een stadskaart, een regio of een heel land. Dat kun je wel alleen doen als je aan een WIFi netwerk gekoppeld bent om te voorkomen dat je datategoed opgesoupeerd wordt. De kaarten beschikken ook over extra informatie als adressen, POI's en, bijvoorbeeld, openingstijden van winkels en beoordelingen van restaurants.

Google Maps Navigatie zal, als de kaartinfo op het toestel beschikbaar is, automatisch offline gaan wanneer er geen, of een slechte, internetverbinding gedetecteerd wordt. Is die er wel weer, dan schakelt de app automatisch naar de online modus. Er wordt nog niet gemeld of je de app ook geforceerd in offline modus kunt gebruiken (zodat hij nooit online gaat). Vooral handig als je in het buitenland gaat navigeren natuurlijk. Uiteraard kun je dat zelf wel regelen door de dataverbinding van je smartphone uit te zetten. Het moge duidelijk zijn dat voor het ontvangen van live diensten als verkeersinformatie uiteraard wel een online verbinding nodig is.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.