Nieuws
15 september 2011 - Ron Smeets

Google koopt nog eens 1023 patenten, dit keer van IBM

De waarde van patenten in de mobiele industrie is de afgelopen maanden nogmaals duidelijk geworden. Bijna alle fabrikanten zijn wel verwikkeld in een of andere patentstrijd met de concurrentie, waarbij de ruzie tussen Apple en Samsung natuurlijk het meest in het oog springt.

Google heeft onlangs haar patentportfolio verder uitgebreid. Nadat eerder al Motorola Mobility en al haar patenten (zo'n 17.000) overgenomen werden heeft Google nu nog eens 1023 patenten van IBM gekocht.

Hoe diep Google voor deze koop in de beurs heeft moeten graven is niet bekend. De overname van Motorola Mobility kostte de 'zoek-gigant' 12.5 miljard dollar, maar dat was natuurlijk niet alleen voor de patenten. Wat Google met de patenten gaat doen is wel duidelijk. Naast de bescherming van haar eigen technologiën en het voorkomen van verdere patentruzie's heeft Google ook al een aantal patenten overgedragen aan Android fabrikanten, zoals HTC, die in patentruzies verwikkeld zijn en zich hiermee (beter) kunnen verdedigen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.