Nieuws
08 maart 2018 - Ron Smeets

Google heeft de eerste ontwikkelversie en specs van Android P onthuld De nieuwe versie doorloopt voor de release in Q3 nog diverse ontwikkelstages

Kijkend naar het gebruik van Android Oreo dat afgelopen maand pas de grens van 1% doorbrak lijkt het toch wat vreemd dat Google nu alweer de eerste ontwikkelversie van de volgende OS upgrade, Android P, onthuld heeft. Maar goed, smartphones krijgen steeds nieuwe features en Google bedenkt continu ook weer nieuwe functies voor het Android OS, dus het is op zich wel te begrijpen. Toch denk ik dat ze bij Google er eens serieus over moeten gaan nadenken of ze in de toekomst de echte versie upgrades (van 7 naar 8 naar 9) niet tweejaarlijks moeten gaan doen. Nieuwe functies en features toevoegen kan ook door, bijvoorbeeld, Oreo 8.5 uit te brengen. Zo snel volgen de hele grote en spannende vernieuwingen zich immers niet meer op. Maar goed, dit ter zijde.

Notch en dual camera support, verbeterde privacy en nog wat kleine aanpassingen
Google heeft met de release van de eerste ontwikkelversie van Android P ook al de belangrijkste vernieuwingen prijs gegeven. Zo biedt de volgende Android versie speciale ondersteuning voor schermen met een inham aan de bovenzijde, de zogenaamde ‘notch’. Ontwikkelaars kunnen dan makkelijker rekening houden als ze apps maken die ook op toestellen als de Essential Phone en straks ook de Huawei P20 en LG G7 (beiden nog niet officieel gepresenteerd) moeten draaien. Verder is ook de ondersteuning voor het aansturen van zogenoemde dual camera’s (Galaxy Note8, Huawei Mate 10, etc) verbeterd. Ontwikkelaars kunnen de camera’s straks zowel tegelijk als afzonderlijk benaderen. Dat biedt dan weer meer mogelijkheden voor het gebruik van camerabeelden in apps. Het is straks niet meer mogelijk om de camera(s) in de achtergrond te gebruiken zonder dat de gebruiker van het toestel daar een melding van krijgt. Deze beveiliging is onderdeel van de verbeterde privacy opties van Android P. Verder wordt ook het notificatiescherm weer wat verder uitgebreid, met meer opties. Denk aan het tonen van afbeeldingen bij notificaties en de opties om vanuit het notificatiescherm te reageren op berichten. En Google heeft ook al laten weten dat Android P weer wat efficiënter wordt in het gebruik van geheugenruimte. Dat zal ongetwijfeld ook gecombineerd worden met andere prestatieverbeteringen.

Release ergens in Q3 en nog meer ontwikkelversies op komst
De komende maanden zullen er in totaal vijf ontwikkelversies van Android P uitgerold worden. Telkens met meer vernieuwingen, stabieler en uiteraard rekening houdend met feedback van ontwikkelaars. Vanaf de tweede ontwikkelversie wordt Android P ook een beta-release. Die kun je, op eigen risico, dan ook installeren. Vooralsnog zijn de ontwikkelversies alleen beschikbaar voor Google’s eigen toestellen (de Pixel en Pixel 2 modellen). Mocht je de eerste ontwikkelversie willen proberen en je hebt een Pixel smartphone, dan kun je die hier downloaden. Daar staat ook een handleiding en de andere voorwaarden om deze vroege Android P versie alvast te gaan uitproberen. Je moet er wel rekening mee houden dat mogelijk nog niet alles (optimaal) werkt. Verwacht wordt dat Google de definitieve versie van Android P in augustus of september officieel zal uitrollen. Het zal mij benieuwen hoe lang het daarna duurt voordat het aandeel Android P boven de 1% uitstijgt.

Hierboven staat de Android P ontwikkel tijdlijn zoals Google die gisteren bekendmaakte.