Nieuws
02 oktober 2016 - Ron Smeets

Google hangt een torenhoge Europese boete boven het hoofd Document met voorgestelde maatregelen en sancties wegens machtsmisbruik uitgelekt

Google ligt bij de Europese commissie al een tijdje onder vuur vanwege het verwerven van een oneerlijke concurrentiepositie en machtsmisbruik met Android en Google apps en -diensten. Smartphone fabrikanten die besluiten om de standaard Google Apps mee te installeren op toestellen worden daarvoor (extra) beloond. Fabrikanten die dat niet doen worden bovendien gestraft doordat die toestellen ook geen toegang tot Google Play krijgen.

De kans is zeer groot dat Google hiervoor binnenkort een gigantische boete door de Europese commissie opgelegd krijgt. Dat blijkt uit een gelekt document van de commissie, waarin onderzoeksgegevens en voorgestelde sancties vermeld worden, dat in handen gekomen is van Reuters.

De EU denkt er over na om de hoogte van de hoogte van de boete te koppelen aan de totale Europese omzet van het bedrijf. Daarbij wordt volgens Reuters dus geen onderscheid gemaakt tussen omzet die direct uit de Play Store (en Android) gehaald wordt en en omzet uit alle andere (advertentie)diensten van Google.

Dat klinkt misschien wel heel erg cru en streng, maar er lopen dan ook meerdere onderzoeken tegen Google. Zo wordt het bedrijf er ook van verdacht dat het eigen zoekresultaten voortrekt boven andere, misschien nog wel relevantere, opties.

Het document en de voorgestelde sancties zijn door de EU nog niet openbaar gemaakt. Het gelekte document is verspreid aan de verschillende lidstaten en commissieleden om er 'op te schieten'. Het zal dus nog wel even duren voordat we weten hoeveel miljarden, want dat zullen het zeker worden, Google op de bankrekening van het Europese CJIB moet storten ;)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant