Nieuws
06 augustus 2015 - Ron Smeets

Google en fabrikanten rollen update met fix voor StageFright hack uit Google: "Dit wordt 's werelds grootste software update ooit"

Vorige week kwam een mega groot beveiligingslek in Android aan het licht. Honderden miljoenen toestellen met het Google OS bleken op een relatief eenvoudige manier, met behulp van een SMS bericht waaraan een video gekoppeld zat met daarin malafide code, te kraken. De ontdekker van het lek lichtte Google in voordat hij het openbaar publiceerde en daardoor heeft de Android fabrikant de tijd gekregen om snel aan een oplossing voor deze hack, die StageFright genoemd wordt, te werken.

Gisteravond heeft Google, tijdens de Black Hat 'hackers' conferentie, bekend gemaakt dat de beveiligingsupdate voor deze hack beschikbaar is en ook al naar alle fabrikanten van Android toestellen verspreid is. Volgens Adrian Ludwig van Google (foto hieronder) kan de smartphone wereld zich opmaken voor de grootste software update ooit. Hij doelt dan natuurlijk op het aantal toestellen dat in de komende dagen en weken de beveiligingsupdate zullen krijgen. Zelf noemt hij het getal van honderden miljoenen.

Behalve de grote merken als Samsung, LG, Motorola, Sony en HTC zullen ook de vele honderden kleinere fabrikanten de update gaan uitrollen. Volgens Ludwig zijn de nieuwste en meest gangbare modellen van de diverse fabrikanten als eerste aan de beurt. Denk daarbij aan de Galaxy S5, Galaxy S6, LG G3, LG G4, Sony Xperia Z3 en de HTC One M9, maar heel snel daarna volgen ook de andere (en oudere) modellen.

Google zelf is vandaag gestart is met het uitrollen van een update naar de diverse Nexus modellen; de smartphones (Nexus 4, 5 en 6) als de tablets (Nexus 7, 9 en 10) en ook de Nexus Player. Samsung en de andere fabrikanten zullen binnen enkele uren ook volgen. Daarnaast lieten Google, Samsung en LG ook weten dat vanaf nu elke maand een (of indien nodig meerdere) beveiligingsupdate(s) naar hun Android toestellen uitgerold zullen gaan worden.

Bron, Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.